Читај ми!

Vulin: Država dotira 45 odsto penzija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je u Vrnjačkoj Banji da država svakog meseca dotira 45 odsto budžeta za penzije.

Aleksandar Vulin kaže da penzioneri u Srbiji ne mogu biti izuzeti od mera štednje, jer za razliku od drugih država, Srbija ne raspolaže fondovima kojima bi se finansirao penzioni fond.

"Svakog meseca za finansiranje penzionog fonda izdvaja se 45 odsto budžetskih rashoda i mi nemamo fondove kao što ih imaju druge zemlje iz kojih bi se finansirao penzioni fond", rekao je Vulin u Vrnjačkoj Banji na Danima socijalnog rada 2014. koje je organizovalo Društvo socijalnih radnika Srbije.

Vulin je rekao da bi, kada su u pitanju mere štednje, sadašnja vlada sada mogla da se zadužuje bez restriktivnih poteza, ali da bi po isteku njenog mandata Srbiju neminovno čekao grčki scenario.

Ministar Vulin je ocenio da javni sektor u Srbiji nije prekobrojan, već neefikasan i naglasio da mere štednje podrazumevaju da godišnju uštedu od 700 miliona evra.

"Nije ovo neki eksperiment u kojem bi smo mi voleli da vidimo šta će biti. Jednostavno, nema drugog izbora. Postoji još jedan mehanizam, a to je da se zadužimo nekoliko milijardi evra po nekoj kamatnoj stopi, da rasprodamo ono što je ostalo i da sačekamo kraj mandata ove vlade. Svi bi uzivali, i građani i vlada, ali one četvrte godine stiže grčki scenario, dinar se lomi, i kreće potpuni sunovrat", rekao je Vulin, naglašavajući da bi država u tom slučaju bankrotirala.

Skup "Dani socijalnog rada" okupio je socijalne radnike iz Srbije, a ministar Vulin je na otvaranju poručio da je obrazovanje socijalnih radnika suštinski deo mehanizma, kako bi društvo imalo socijalnu zaštitu.

"Socijalni radnici nikada ne prestaju da se obrazuju. Završetak njihovog fakulteta je za njih samo jedna stavka, jer imaju neprekidno obrazovanje. Srbija ima 8.000 socijalnih radnika, a preko 700.000 korisnika. Da ti ljudi nisu obrazovani i vredni, ništa od toga ne bi bilo moguće", rekao je Vulin.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара