Читај ми!

Vujović: Srbija "daleko od litice"

Srbija treba da budžetski deficit svede sa dve i po na milijardu evra, poručio ministar finansija Dušan Vujović i najavio da će rebalans budžeta za 2014. godinu, u kojem će se naći ključne mere štednje, biti predstavljen u četvrtak.

Vujović je rekao da Vlada Srbije trenutno radi na procenama kolike su uštede neophodne i koliko će ko tereta da podnese, prenosi Tanjug.

"Tri godine je potrebno da ovaj brod zaokrene", ocenio je ministar, istakavši da je Srbija još "daleko od litice".

Likvidnosti ima dovoljno, ali je potrebno reagovati odmah da kasnije ne bismo došli u situaciju da nam kreditori diktiraju šta treba da radimo, kazao je on na okruglom stolu u organizaciji nedeljnika NIN.

Prema njegovim rečima, mere štednje u Nacrtu budžeta za 2015. godinu biće postavljena na četiri stuba: rashodna strana, smanjivanje sive ekonomije, unapređenje fiskalnog sistema i reorganizavanje poreske uprave i povećanje efikasnosti javnih preduzeća.

Vujović smatra da mnogo prostora za uštede ima u EPS-u, Srbijagasu, EMS-u i Poštama Srbije.

Ministar je najavio da će Nacrt budžeta za narednu godinu biti vrlo brzo objavljen i da će on na neki način biti vezan za budžete za 2016. i 2017. godinu jer je do tada potrebno da se deficit svede sa dve i po milijarde na milijardu evra.

Vujović je naveo da država više neće davati subvencije za poljoprivrednike koji imaju više od sto hektara zemlje ili uzimaju zemlju u zakup.

Prema njegovim rečima, postoji veliko ineresovanje za kupovinu firmi koje se nalaze u restrukturiranju. Dodao je i da se nada da će biti dovoljno interesenata da ona preduzeća u toj grupi od 502 firme koje su dobre nastave da žive.

Vujović je rekao da očekuje da će Ministarstvo privrede u najkraćem roku pregledati pristigle predloge o zainteresovanosti za kupovinu firmi i raspisati pozive za međunarodne ponude i tendere u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

"Čujem da imamo dosta pozitivih odgovora i očekujem da će neformalno biti još zainteresovanih", dodao je ministar Vujović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво