Читај ми!

Povećanje minimalca za šest odsto neprihvatljivo

Sidnikatima je neprihvatljivo povećanje cene minimalne zarade za šest odsto, koliko najavljuju predstavnici Vlade Srbije, kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Ljubisav Orbović je rekao da su neslaganja oko povećanja minimalne cene rada posledica nepromišljenog donošenja Zakona o radu, javlja Beta.

"Sindikati su bili protiv tog Zakona i načina na koji je usvojen, ali on je u primeni i predviđa parametre na osnovu kojih se dolazi do minimalne cene rada od 137,9 dinara po satu. Onaj ko je pisao Zakon o radu, to je morao da ima u vidu", rekao je Orbović za agenciju Beta.

Orbović je istakao da Vlada Srbije, ako poštuje zakon, treba da usvoji predlog sindikata koji traže povećanje "minimalca" sa sadašnjih 115 na 137,9 dinara.

"U suprotnom, Vlada treba da ponudi obrazloženje zbog čega zakon ne može da se poštuje", podvukao je Orbović.

Dodaje da je loše stanje u privredi argument Vlade i poslodavaca o nemogućnosti povećanja minimalne zarade, ali da se ne razmišlja o tome da li jedan građanin može da preživi s trenutnom minimalnom zaradom.

Orbović podseća da na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta u nedelju, 14. septembra, nije dogovorena minimalne zarade, a Vlada Srbije nije izašla s konkretnim predlogom.

Krajnji rok za izjašnjavanje Vlade o minimalnoj zaradi istekao je juče, 15. septembra.

Ministar privrede Dušan Vujović rekao je u izjavi za RTS da bi minimalna cena rada mogla biti povećana za šest ili sedam odsto, ali ne za 20 osto, kako to traže sindikati.

Na pitanje kako će sindikati odgovoriti ako najave Vujovića budu predočene kao zvaničan stav Vlade, Orbović je rekao da će tek nakon zvanične odluke sindikati izneti svoj stav i najaviti dalje korake.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи