Smanjuje se broj nezaposlenih

Već šesti mesec zaredom smanjuje se broj nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Nezaposlenih je 36.000 manje nego u februaru. I podaci o radnoj snazi upućuju da je stopa nezaposlenosti radno sposobnog stanovništva pala na 21,2 odsto. Razlog, kažu, nisu samo sezonski poslovi.

Stopa nezaposlenosti je za gotovo pet procenata niža nego u rekordnom aprilu 2012. godine, kada je dostizala 26 odsto. Ipak, na evidenciji službe u avgustu je bilo više od 757.000 nezaposlenih.

"Imamo uporedo smanjenje nezaposlenosti – i prema anketi o radnoj snazi i prema našim podacima. S druge strane, imamo i blagi porast zaposlenosti", ističe direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Od početka godine zaposleno je više od 143.000 radnika, što je za 4,2 odsto više nego prošle godine.

U avgustu i julu taj trend je bio izrazitiji ne samo zbog sezonskih poslova već i zbog primene tri zakona koja su poslodavcima donela olakšice, tvrde u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

"Svakako da je došlo do porasta zapošljavanja lica starijih od 50 godina i to zaista možemo smatrati direktnom posledicom usvajanja Zakona o radu, koji je definisao isplate otpremnina", rekao je Martinović i dodao da poslodavci nemaju obavezu da isplaćuju otpremnine za sve godine staža.

Ipak, starijih od 50 godina koji su u potrazi za poslom sada je više nego prošle godine, dok je broj nezaposlenih mlađih od 30 godina manji za 3,7 odsto.

U poslednja dva meseca za pet odsto povećan je broj onih koji su se zaposlili za stalno.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво