Sertić: Podsticati izvoz na svetskom tržištu

Cilj Srbije je povećanje kapaciteta i podsticanje izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ne samo na rusko, već i na ostala tržišta širom sveta, izjavio je ministar privrede Željko Sertić.

Željko Sertić, koji boravi u Moskvi na 23. Međunarodnom sajmu hrane, rekao je Tanjugu da je posao države da obezbedi izvoz za svoje proizvođače na svim vodećim svetskim tržištima, te da je to naročito važno u trenutku kada je Evropska unija uvela sankcije Rusiji, a Rusija odgovorila kontrasankcijama.

"Ukoliko te sankcije potraju, pa kompanije iz EU ne budu mogle da plasiraju svoje proizvode na rusko trzište, jedan deo njihovih proizvoda biće plasiran na drugim destinacijama, a ostatak na prostoru EU. Postoji opasnost da cena tih proizvoda bude niža nego sada, pa je pitanje da li će naši proizvođači moći da isporučuju robu u EU po ugovorenim cenama", objasnio je Sertić.

Zato su, kako je naveo, Srbiji važna i druga tržišta, kao što su Bliski istok, Rusija, Turska, tačnije sve one zemlje "gde smo do sada već izvozili, ali gde postoji mogućnost da povećamo izvoz".

O moskovskom sajmu, Sertić kaže da su već tokom prvog dana potencijali ponude i zahtevi partnera veliki i da prevazilaze kapacitete onoga što trenutno Srbija može da ponudi.

"Srbija nikada do sada nije bila predstavljena ovako na jednom sajmu kako je to danas urađeno u Moskvi. Naš cilj je da predstavimo na najbolji mogući način potencijale i sve mere koje sprovodimo u procesima podrške prehrambenoj industriji", istakao je ministar privrede.

Inače, na ovom sajmu, dodao je, učestvuje 1.600 izlagača iz 76 zemalja sveta, od kojih su 22 kompanije iz Srbije zajedno sa najvećim prioizvođačima pića, vina, konditorskih i mesnih prioizvoda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво