Читај ми!

Srbija ne želi u EU kao ekonomski bogalj

Potpredsednica Vlade Kori Udovički poručuje da Srbija ne želi da u EU ulazi kao ekonomski bogalj. Nadam se da će Srbija uspeti da prevaziđe ekonomske teškoće i realizuje članstvo u EU već po završetku petogodišnjeg mandata predsedavajućeg Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, kaže Udovički.

Potpredsednica Vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu prisustvovala je konferenciji "EU i Zapadni Balkan 2020" koju organizuje Fondacija "Fridrih Ebert" i Centar za spoljnu politiku.

"Evropa očekuje i treba da očekuje da ne prima u svoje redove ekonomske bogalje", rekla je Udovički.

Podsetila je da mnoge zemlje članice sada imaju probleme zbog ekonomske krize, što ranije nije bio slučaj.

Da bi Srbija ubrzala ekonomski oporavak i obezbedila povećanje zaposlenosti neophodne su, kako je rekla, mere fiskalne konsolidacije, ali one nisu jedini i dovoljan uslov.

Udovički je rekla da je, kako bi zemlje Zapadnog Balkana ubrzale ekonomski rast, neophodna saradnja javnog i privatnog sektora, stvaranje uslova za podsticanje preduzetništva, a Srbiji je neophodna, kako je rekla, državna administracija koja će uspeti da dobro upravlja resursima kojima raspolaže.

Potpredsednica Vlade rekla je i da su reforme takođe visoko na lestvici prioriteta.

Istakla je da stav u programu dolazećeg predsednika Evropske komisije, da u toku njegovog petogodišnjeg mandata neće biti proširenja, ne znači da nema perspektive i da ne treba nastojati da se ta perspektiva internzivira i ubrza.

"Perspektive i šanse su tu, ali one zavise od nas samih", rekla je Kori Udovički i dodala da proces pristupanja neće izgledati isto kao za zemlje Centralne i Istočne Evrope.

Potpredsednica Vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički zaključila je da će za ostvarivanje ekonomskog prosperiteta biti potreban predan rad i ozbiljni reformski napori.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво