Читај ми!

Mihajlović: Moramo biti brži od drugih

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da ova vlada mora biti brža od drugih u realizaciji projekata, jer su neki pre već mnogo vremena potrošili. Ističe da je Srbiji za razvoj potrebna saobraćajna i energetska infrastruktura.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, u intervjuu za novosadski Dnevnik, rekla da je zadatak ove vlade da Srbija pretekne sve druge zemlje regiona, prenosi Tanjug.

"Ova vlada nije pravljena da bi je bilo ko pretekao, već da bi Srbija pretekla sve druge u regionu i pokazala da je ozbiljna i uređena zemlja", istakla je ministarka.

Prema njenim rečima, poseta premijera Aleksandra Vučića Kini je izuzetno važna, jer ne samo što će učvrstiti postojeće zajedničke projekte, već daje i podstrek da se Srbija dodatno razvija i postane čvorište transportnih koridora u regionu, kao i lider u novim infrastrukturnim projektima.

Mihajlović je ocenila da je susret srpskog i kineskog premijera, Aleksandra Vučića i Li Kećanga, potvrda dobrih odnosa dveju država, za Srbiju, jedan od najvažnijih događaja u ovoj godini.

''Do sada su Srbija i Kina uvek imale odlične političke i dobre ekonomske odnose, ali je sigurno da privredna saradnja može i mora biti bolja, posebno kad je reč o kineskim investicijama i infrastrukturnim projektima. O tome se puno govorilo, ali mi se čini da nije urađeno onoliko koliko je moglo, imajući u vidu dobre političke odnose dve zemlje'', rekla je potpredsednica Vlade.

Posebno je istakla da i činjenica da je kineski premijer prihvatio da se se samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope održi u Beogradu, a ne u zemlji u kojoj je prvobitno planiran, dovoljno govori o tome koliko je predsednik Vlade Srbije uvažavan u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

''To može samo da doprinese bržoj realizaciji projekata o kojima se u Pekingu razgovaralo'', konstatovala je Mihajlović.

Upitana kada bi bilo realno očekivati početak radova na izgradnji brze pruge od Beograda do Budimpešte, ministarka je rekla da će sasvim sigurno proći bar šest meseci pre nego što se počnu radovi, budući da se nakon parafiranja moraju uraditi idejni i glavni projekat, kao i rešiti pitanje eksproprijacije.

"Bila bih presrećna da se to desi u tom roku, jer kada se rade veliki infrastrukturni projekti, u kojima učestvuje više zemalja, kakav je pruga Beograd-Budimpešta, onda ti procesi traju još duže", izjavila je Mihajlović.

Istakla je i da je premijer u Kinu otišao dobro pripremljen, sa svim značajnim projektima i saobraćaju i u energetici.

"Trasa brzog puta od Beograda do Zrenjanina jedan je od projekata sa kojima ova Vlada želi što pre da krene u realizaciju, jer preliminarna studija izvodljivosti pokazuje da je ta deonica vrlo isplativa. Još pre mesec dana Saobraćajni insitut CIP je dobio zadatak da uradi detaljnu studiju, kako ne bismo gubili vreme i što pre krenuli u izradu projektne dokumentacije", naglasila je Mihajlović.

Govoreći o realizaciji projekta tunela kroz Frušku goru, ministarka je rekla da se on nalazi u početnoj fazi, kao i da je sam tunel sastavni deo budućeg autoputa Ruma-Novi Sad.

"Urađen je generalni projekat, postoji planiski osnov, a sledeći korak je izrada idejnog i glavnog projekta. Ukupno je 500 miliona dinara na raspolaganju za taj projekat, po 250 miliona iz NIP-a i Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, i sad je potrebno raspisati javnu nabavku za izradu idejnog projekta", kaže Mihajlović.

Prema njenim rečima, za prethodna četiri i po meseca, koliko postoji novo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ubrzani su radovi na deonici Ub-Lajkovac, koja se gradi već četiri godine, a pre mesec dana započeti su radovi na još dve deonice koje grade kineski izvođači, Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво