Posrnula preduzeća, investitori na potezu

U protekle tri nedelje, poslovodstva i sindikati preduzeća čije su šanse za uspešnu privatizaciju najveće, s nadležnima u Agenciji za privatizaciju razmatrali su najbolje modele i mogućnosti privatizacije. Na razgovor je pozvano 150 preduzeća.

U ponedeljak ističe rok do kada potencijalni investitori mogu da dostave pisma zainteresovanosti.

Poslednja šansa za prodaju ili strateško partnerstvo, u suprotnom sledi stečaj – ono je što čeka 502 preduzeća do kraja iduće godine.

Marijana Radovanović, v. d. direktora Agencije za privatizaciju, kaže da su i rukovodstva i sindikati svesni stanja u kome se nalaze preduzeća i da su sve strane, uključujući i sindikate, svesne da nekada postoje i nerealna očekivanja. Prema njenim rečima, određeni broj subjekata otići će u stečaj.

Tri puta je "Prva petoletka" u Trsteniku pokušavala prodaju u celini, ali kupca za tako širok dijapazon proizvodnje nije bilo.

Ljubisav Panić, generalni direktor "Prve petoletke", kaže da je realnije očekivati da se prodaja i privatizacija obave po proizvodnim programima i delovima onako kako se praktično i pripremala dokumentacija.

"Sindikat će se boriti za svako radno mesto i za što stimulativnije otpremnine", kaže Dragan Stanojčić iz Samostalnog sindikata preduzeća "Hidraulika – Petoletka".

"Trajal" je izdvojio četiri fabrike – pneumatika, guma i eksploziva, uključujući i pogon u Makedoniji – za prodaju. Prema novom zakonu, moguće je prodati i samo imovinu.

Zastupnik državnog kapitala u "Trajalu" Sonja Veselinović smatra da bi proizvodne celine koje se sastoje od proizvodnje zaštitnih sredstava, pirotehnike, hemijskih sredstava i energetike trebalo opredeliti za strateško partnerstvo.

"Bolje je naći strateškog partnera koji bi održao fabriku u celini, jer bi tada najveći broj radnika ostao", kaže Milosav Vukojčić, predsednik SSS u "Trajalu".

Dok u Agenciji očekuju da će najviše pisama investitora, po pravilu, stići poslednjeg dana, nama se javio jedan koji je to već uradio. Od ostalih ga izdvaja to što umesto novca nudi ideju.

Procenjuje da će bicikl u budućnosti imati veliku primenu, među proizvođačima karte su podeljene i samo velika inovacija, kaže, može da osvoji parče svetskog tržišta. Njegov patent je novi pogonski mehanizam.

"Ja sam uspeo, to nije perpetuum mobile, da povećam snagu skoro dva puta, konkretno povećanje 90 posto obrtnog momenta", kaže Ratko Košpić, mašinski inženjer.

Takav vid privatizacije ne predviđa nijedan zakon, ali je moguće da neko od investitora, do kraja decembra, kada se očekuju prvi pojedinačni pozivi za privatizaciju 502 preduzeća, novac najpre uloži u ideju.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. sep 2014, 11:09)
anonymous [neregistrovani]

Srbija nije cvecara Alana Forda

Zar je moguce da ni ova vlast nije shvatila (ili naprosto nastavlja istu pricu) uzasavajuce posledice pljackaske privatizacije, nego nastavlja isto? Da su postenom restitucijom sve vratili bivsim vlasnicima, vecina propalih "privatizovanih" preduzeca bi dan-danas radila! Umesto toga, tovare buducim generacijama dugove za "novcane naknade" oduzete imovine, a tu imovinu doslovno poklanjaju! Rezultat je opsta steta! Kada ce neko lupiti sakom o sto i reci "Srbija nije cvecara Alana Forda"!

(ponedeljak, 15. sep 2014, 10:28)
anonymous [neregistrovani]

tek sad

Al' ce tek sada da upropaste ta preduzeca... Posto mogu da prodaju samo imovinu, vec vidim da ce se kupovati masine, hale, vozila za dinar (ili za evro).

(ponedeljak, 15. sep 2014, 09:28)
Ra anonymous [neregistrovani]

koji sindikati

Koja država. Sindikati preduzeća koji od 2002-ge godine mrtvi i žive od ovih drugih koji rade pa im se uzima da se njima da a i
oni su skoro mrtvi,i dalje se pitaju.I to nekih 150 preduzeća kojima nema pomoći a neka preduzeća koja imaju i poslove i život će rasprodati kroz sudska izvršenja i to i danas pored zakona o privatizaciji i zabrani izvršenja.Umesto da je vlada uputila po jedno odgovorno lice u svoje ime u svako preduzeće samo se mešetari,raspreda a godine prolaze.Čelik istrulio a mnogi radnici pod zemljom dok oni nađu investitora.

(ponedeljak, 15. sep 2014, 08:24)
anonymous [neregistrovani]

isto tako

Gospodine Vucicu. Jurite strance investitore a na hiljade nasih multi milionera u svetu?
Napravite specijalno odelenje, dajte uslove I garancije I mnogo njih ce se vratiti. Ne da bi se obogatili (vec to jesu) vec zato sto vole Srbiju. Sami oni bi rasteretili veliki deo tih 700 miliona evra. Razmislite o tome. Nemojte da ponavljate greske prethodne vlade (kongres u Sava centru).

(ponedeljak, 15. sep 2014, 08:22)
anonymous [neregistrovani]

ideja

Nazalost ko ima ideju nema pare, mozda se ovom coveku posreci ! Sto se nasih posrnulih giganata tice, mrka kapa zadobru privatizaciju,mnogo se kasni...

(nedelja, 14. sep 2014, 20:13)
anonymous [neregistrovani]

???

Evo već 10 godina se održava takmičenje za najbolju tehničku inovaciju. Prijavi se skoro 100 ideja, ali odziv države, investitora je minimalan. Fond za nagrade se smanjuje umesto da se povećava, i da se nagrada iskoristi kao ulog za novu firmu.Tako radi Japan, Kina,.... Amerika ima više projekata od stučnih ljudi koje bi projekte trebalo da implementiraju. Sva sreća što je Tesla otišao u Ameriku.