Читај ми!

Regionalna konferencija "Digital 2014"

Sektor informaciono-komunikacionih tehnologija jedna je od oblasti sa najvećim potencijalom za zapošljavanje mladih u Srbiji, kaže predsednica Skupštine Maja Gojković. Beograd bi mogao biti regionalni centar za tu oblast, dodaje Gojkovićeva.

Na konferenciji o trendovima u telekomunikacijama i medijima "Digital 2014.", predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da je će to područje, koje je ekonomski nedovoljno iskorišćeno imati u bliskoj budućnosti veliki ekonomski uzlet, prenosi Tanjug.

"Mladi stručnjaci u toj oblasti mogu i sami da uspešno pokreću svoj biznis, što se vidi na primeru brojnih malih kompanija, rekla je Gojkovićeva.

Ona je istakla da odmah treba da razmišljamo o razvoju IT sektora, kako bi Srbija postalai kreativni centar u regionu u toj oblasti, ali je i dodala da jedino ako smo regionalno ujedinjeni na velikim projektima, možemo da računamo na razvoj te privredne grane.

Gojkovićeva je poručila da će Skupština Srbije nastojati da donošenjem dobrih zakona i kontrolom njihove primene, doprinese razvoju sektora informaciono-komunikacionih tehnologija..

Direktor "Telekoma Srbija" Predrag Ćulibrk izjavio je da su poslednjih nekoliko godina najveći konkurenti telekomunikacionim operaterima "over the top" provajderi (OTT), koji isporučuju video-sadržaj preko interneta, kao što su Majkrosoft, Gugl, Amazon, Vots-ap i ostali.

Pojavili su se novi provajderi koji preko strukture, pre svega mobilnih operatera, pružaju svoje usluge i ubiraju ogromne prihode, a telekomunikacioni operateri od toga praktično nemaju nikakvu korist, ukazao je Ćulibrk.

Dodao je da su to novi izazovi digitalnog doba, jer društvene mreže i razni mesindžeri ulaze na globalno tržište i za njih ne postoje granice, ni regulativa, kao ni korisnički odnosi, a sve investicije i troškove moraju da snose telekomunikacioni operateri.

Ivica Mudrinić iz "Dojče Telekoma" naglasio je da telekomunikacioni sektor treba nužno da se restrukturira prema OTT konkurentima i da ponudi još bolju uslugu od njih, jer OTT igrači svojim aplikacijama preuzimaju tradicionalnu funkciju i ulogu mobilnih telefona.

Direktor "VIP-a" u Srbiji Dejan Turk istakao je da su telekomunikacioni operateri zabrinuti zbog inicijative ukidanja rominga u regionu i njegovog regulisanja po uzoru na EU i najavio da, ako se to desi, moralo bi doći do poskupljenja telekomunikacionih usluga na domaćem tržistu

Prvi čovek "Orion Telekoma" Slobodan Đinović kazao je da je to inovativan operater, koji je uvođenjem nekih novih usluga na tržište Srbije, povećao svoj profit, a smanjio troškove i dodao da je neophodno ulagati u razvoj telekomunikacione infrastrukture u Srbiji i Crnoj Gori, kako bi se razvile nove usluge.

Na skupu je istaknuto da telekomunikacioni operateri, da bi zadržali prihode, treba da se šire i u druge privredne delatnosti, kao što su sektor finansija, energetike, automobilske industrije, a "Telenor Srbija" je među prvima, već za sutra, najavio otvaranje svoje "Telenor banke" u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво