Kraj mešetarenju naftnim derivatima

Obeležavanjem goriva, takozvanim markiranjem, od avgusta se konačno kontrolišu i pumpe, što daje prve rezultate – zbog prodaje goriva kome se ne zna poreklo zabranjena je prodaja više od 215.000 litara goriva, a protiv osam benzinskih stanica pokrenut istražni postupak.

Posle kontrole u pančevačkoj rafineriji i svim skladištima u zemlji, od prošlog meseca se proveravaju i veleprodajni objekti, barže, cisterne, ali i sve pumpe. Za mesec dana bilo je 111 provera, na osam pumpi prodaja goriva je zaustavljena.

"Gorivo je blokirano, to je suština priče. Sud je taj koji određuje konačnu kaznu i što se tiče novčane sume koja iznosi od milion i po do tri miliona dinara. A ono što je najveća kazna je zabrana obavljanja delatnosti od šest meseci do tri godine", kaže Slaviša Petković iz Tržišne inspekcije Srbije.

"Imam dve-tri pumpe na kojima sipam, mislim da je kvalitet manje-više isti. Nije loš. Sipam stalno na istoj pumpi, blizu mesta stanovanja i od kada sipam kod njih – zadovoljan sam", kažu građani.

Neki građani navode da nisu zadovoljni jer nisu sigurni šta kupuju.

Koje su pumpe mešetarile, znaće se za dva meseca, po okončanju sudskog procesa. Vozači su sve obazriviji pri izboru pumpe.

Tržišna inspekcija tvrdi da niko ne može uticati na kontrolu. Objašnjavaju da na teren, recimo u Leskovac ili Pirot, mogu stići inspektori iz Sombora ili Valjeva i obrnuto.

"Nemamo nikakvih ograničenja, bitno je da pošaljemo jasnu poruku – da neće moći više ništa da se uradi korupcijom, ili kako u narodu kažu: završiće mi posao", kaže Petković.

Prema njegovim rečima, kada se jednom izmeri pad markera – to ostaje u softveru u sistemu i ne može ga niko izbrisati.

Kontrole su stalne. Samo na pumpama, inspektori najavljuju dve hiljade kontrola godišnje, ali i provere po pozivu policije i građana.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 09. sep 2014, 12:59)
anonymous [neregistrovani]

pitanje...

Kako se vrsi provera rada inspektora? Odatle pocinje korupcija.

(ponedeljak, 08. sep 2014, 22:18)
anonymous [neregistrovani]

obelodaniti pumpe!!!

Inspektori kazu znace se za dva meseca koje su pumpe radile nepavilno,kada sud zavrsi svoj posao.Necu da sipam gorivo na tim pimpama.

(ponedeljak, 08. sep 2014, 21:11)
anonymous [neregistrovani]

Hvala bogu

Da se stane na put najvecim prevarantima koji su doneli stetu Srbiji i njenim gradjanima koja je neprocenjiva zarad sopstvene koristi.Mislim da bi najkorektija kazna bila zaplena i trajna zabrana delatnosti.Mnoge pumpadzije da ih tako nazovem obogatili su se na pljacki drzave i naroda.Samo napred protiv ovakvih lopova,imate podrsku naroda.

(ponedeljak, 08. sep 2014, 21:04)
anonymous [neregistrovani]

Pravo na pošteno informisanje

Što ne kažu koje su to pumpe, da tamo niko i nikada više ne dolazi?