NBS: Očuvaćemo stabilnost kursa i cena

Dinar nastavlja da slabi, sutra će vredeti 118 dinara i 23 pare. Guvernerka Jorgovanka Tabaković najavljuje da će Narodna banka održati stabilnost domaće valute i cena. U slučaju poskupljenja struje koje je najavio ministar energetike, guvernerka Tabaković ne očekuje prelivanje i rast drugih cena.

Iako od Beograda do Kijeva ima oko hiljadu kilometara, kapital je plašljiva zverka i seli se što dalje od Ukrajine. To je destabilizovalo dinar, ali i valute okolnih zemalja. Veće slabljenje dinara sprečavaju intervencije Narodne banke, koja će nastaviti da prati šta se dešava van granica, ali i šta rade mešetari na domaćem tržištu.

"Mi smo mala i otvorena ekonomija i prilagođavaćemo se koliko možemo, znajući da rate kredita, duga države i inflacija izuzetno zavise od vrednosti kursa", rekla je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Kurs i te kako utiče na cene, a u vezi sa njima dve vesti – prva od ministarke poljoprivrede da ne očekuje poskupljenje hrane.

"Mi ne očekujemo poskupljenja s obzirom na dobre prinose pšenice i većine ratarskih kultura", kaže ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

A druga vest je od ministra energetike – da je izvesno poskupljenje struje.

"To bi bilo minimalno povećanje cene. Niz mera koje će destimulisati one koji neefikasno troše energiju", kaže Aleksandar Antić, ministar energetike.

Na te vesti guvernerka odgovara da će inflacija ostati pod kontrolom.

"U našim projekcijama se nalazi rast cena električne energije sa scenarijima od 12 odsto, i svim ostalima sa kojima će izaći Vlada kao rast regulisanih cena, i to ni na koji način neće ugroziti našu projekciju inflacije", kaže Tabakovićeva.  

Za stručnjake visina inflacije i kursa nije zabrinjavajuća, pa tako o njima, navode, nisu ni razgovarali na sastanku sa guvernerkom u Savezu ekonomista, ali zato jesu o dugovanjima i nezaposlenosti.

"Mi smo se koncentrisali na probleme koji postoje, a najveći deo njih se ne nalazi u NBS nego u dvorištu jedne druge institucije, a to je Vlada Republike Srbije", rekao je Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista.

Guvernerka je poručila da će arapska banka Mirabank uložiti pet milijardi evra u naredne tri godine. To je prva banka koja dolazi u Srbiju od početka svetske ekonomske krize 2008. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара