Читај ми!

Dobar rod ratarskih kultura, cene stabilne

Ministarka poljoprivrede ne očekuje povećanje cena na domaćem tržištu, jer će rod većine ratarskih kultura biti dobar. Poljoprivrednici imaju još dva meseca da se prijave za subvencionisane kredite, podseća Snežana Bogosavljević Bošković.

Stanje useva kukuruza je odlično, očekujemo odličan prinos od šest miliona tona, a takođe očekujemo i dobar rod suncokreta, šećerne repe i soje, kaže ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

"To nam garantuje stabilnost ponude i cene na domaćem tržištu. Ne očekujemo poskupljenja s obzirom na dobre prinose većine ratarskih kultura", istakla je ministarka, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ipak, i pored dobrog prinosa, ratari negoduju zbog otkupne cene pšenice i kukuruza, a ministarka im poručuje da se država povukla iz formiranja cena i da se one formiraju na bazi ponude i potražnje na tržištu.

Upozorava, međutim, da bi cena nekih ratarskih kultura mogla da poraste zbog lošeg roda u regionu.

Poljoprivrednici imaju još dva meseca da se prijave za subvencionisane kredite za jesenju setvu, a ministarka kaže da ima zainteresovanih.

"Mi smo sa Ministarstvom finansija uspeli da pomerimo rok za dva meseca (s kraja avgusta na kraj oktobra) kako bi se naši poljoprivrednici prijavili, jer se radi o veoma povoljnim subvencionisanim kreditima", navodi Snežana Bogosavljević Bošković.

Kako je podsetila, radi sa o kreditu sa fiksnom kamatom stopom od četiri odsto za nabavku stoke i šest odsto za nabavku poljoprivredne mehanizacije.

"Cilj nam je da ovim produženjem roka pružimo mogućnost poljoprivrednicima da jesenju setvu dočekaju lakše", navodi ministarka i najavljuje da su subvencionisani krediti dogovoreni i za narednu godinu.

Kada je reč o sistemu za navodnjavanje, za čiju je izgradnju sredstva obezbedila Vlada Srbije uz pomoć poslovnih partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Snežana Bogosavljević Bošković očekuje da implementacija na terenu krene vrlo brzo.

"Spremno je 14 projekata - tri u Centralnoj Srbiji i 11 u Vojvodini", precizirala je ministarka poljoprivrede i dodala da je u pripremi još 11 projekata za područje Centralne Srbije.

"Bez zajedničke aktivnosti ne možemo postići cilj. Vlada je obezedila sredstva, mi (Ministarstvo poljoprivrede) radimo na pripramanju projekata, a na terenu će biti potrebna podrška poljoprivrednika", zaključila je minsitarka poljoprivrede.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво