Читај ми!

Mali: Građevinarstvo pokreće privredu

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će se, ukoliko se pokrene građevinska industrija, pokrenuti cela srpska privreda, a za to je, dodao je, neophodno i brže izdavanje građevinskih dozvola.

Siniša Mali je, nakon radnog ručka sa članovima i partnerima NALED-a, izneo da Grad Beograd čini do 39 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije, prenosi Tanjug.

"Ako uspemo da ga pokrenemo, pokrenućemo Srbiju, posebno građevinsku industriju", rekao je Mali novinarima, dodajući da je Vlada Srbije krenula na reformski put donošenjem zakona o stečaju, o privatizaciji i o radu.

Mali je najavio izmene Zakona o planiranju i izgradnji, ocenivši da su one za Beograd možda i najbitnije, jer je najveći deo građevinskih aktivnosti vezan za prestonicu Srbije.

Gradonačelnik Beograda je rekao i da Grad želi da finansira projekte, ne kao prethodna vlast kroz zaduživanje, već kroz javno privatna partnerstva i pronalaženje partnera koji bi sa gradom radili na projektima poput rešavanja pitanja deponije Vinča i izgradnje podzemnih garaža.

"Po brzini izdavanja građevinskih dozvola Srbija zaostaje na listi konkurentnosti za drugim zemljama i to mora da se popravi", naglasio je gradonačelnik, dodajući da zato Grad, sa predstavnicima Vlade, intenzivno radi na izmenama Zakona o planiranju i izgradnji.

Mali je dodao da ostaje na raspolaganju NALED-u i njenim članicama, kao i ljudima iz drugih lokalnih samouprava, i tom kontekstu naveo da je Grad Beograd uradio stvari koje mogu da budu primer drugim lokalnim samoupravama.

Potpredsednica Upravnog odbora NALED-a Ana Brnabić pohvalila je napore Grada Beograda da budućnost gradi na projektima javno privatnog partnerstva, za šta se zalaže i NALED.

Dodala je da je od velike važnosti da se ubrza proces izdavanja građevinskih dozvola, budući da se Srbija nalazi na samom dnu liste "Duing biznis" Svetske banke.

Nakon sastanka, predstavljajući zaključke, Brnabićeva je rekla da je u prošlosti u Beogradu u proseku trebalo 269 dana da se dobije građevinska dozvola i da bi bilo dobro da se dođe do toga da se ta dozvola izdaje za maksimalno 100 dana.

"Nadam se da ćemo uspeti da dođemo do toga da se građevinska dozvola izdaje za maksimalno 100 dana", poručila je Brnabićka.

Brnabićkja je rekla da je važno što su predstavnici Grada Beograda i NALED-a u radnoj grupi za izmene Zakona o planiranju i izgradnji, ističući da se na tome radi veoma dobro i da postoje pozitivni pomaci.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво