Dom sindikata na listi za prodaju

Prostor Doma sindikata našao se nedavno na spisku Agencije za privatizaciju zajedno sa još 502 preduzeća, i dok sindikalci ističu da iz oglasa nije sasvim jasno šta će tačno ići na prodaju, iz Agencije za privatizaciju objašnjavaju da je Dvorana Doma sindikata društveno preduzeće, što je bio dovoljan kriterijum da se nađe na listi.

Dvorana Doma sindikata je društveno preduzeće, sa 100 odsto društvenim kapitalom, za koje postoji inicijativa za privatizaciju, što je prema Zakonu dovoljan kriterijum da se nađe na listi preduzeća obuhvaćenim javnim pozivom za prikupljanje pisama o zainteresovanosti, precizirali su za Tanjugu Agenciji za privatizaciju.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije navode da je taj prostor isključivo vlasništvo tog sindikata, a Asocijacija samostalnih i nezavisnih sindikata saopštila je nedavno da je zainteresovani kupac.

Sindikalci, međutim, ističu da iz oglasa nije sasvim jasno šta će tačno ići na prodaju.

Pravnik u SSSS-u Aleksandar Marković je za Tanjug rekao da je prostor Doma sindikata isključivo vlasništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije. "Uknjiženi vlasnik je Savez samostalnih sindikata Srbije, a Dvorana Doma sindikata funkcioniše kao preduzeće koje ima svoje zaposlene", rekao je Marković.

Napominje da iz poziva Agencije za privatizaciju ne vidi šta je predmet prodaje i da se o tome detaljnije može razgovarati tek kada se objave preciznije inoformacije o tome.

Dvoranu je osnovalo sindikalno veće SFRJ, a od 1975. godine je društveno preduzeće, koje posluje na principu dohotka i na svim ekonomskim principima, što znači da nema nikakvih dotacija niti popusta.

Glavni menadžer Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Dragan Milovanović kaže da vlasništvo nad Društvenim preduzećem za pripremanje i organizovanje kulturno-umetničkih i obrazovnih programa dvorana Doma sindikata pripada državi, te da se zato i našlo na listi za privatizaciju.

ASNS je najavio da je zainteresovan za kupovinu Doma sindikata, ali ni Milovanoviću iz oglasa nije jasno šta je na prodaju, s obzirom na to da u okviru Doma sindikata postoji i dvorana, odnosno bioskopska sala.
"Taj objekat trebalo bi da se sačuva za sve radnike i sindikate u Srbiji, jer je i izgrađena sredstvima radnika, i zašto bi dozvolili da je je kupi neko drugi", kazao je Milovanović ranije za Tanjug napomenuvši da je u svim zemljama bivše SFRJ sindikalna imovina podeljena između sindikata.

ASNS će, dodao je, pozvati i druge sindikate da uzmu ušešće u privatizaciji i, ako bude bilo moguće, da se formira konzorcijum koji bi zajednički nastupio u kupovini.

Taj sindikat je nedavno saopštio da će uputiti pismo o namerama Agenciji za privatizaciju.

Iako u SSSS tvrde da je sam prostor Doma sindikata isključivo vlasništvo te sindikalne organizacije, Milovanović tvrdi da udeo imaju i drugi sindikati.

Direktor Dvorane Doma sindikata Dragoslav Agatonović ranije je za Tanjug rekao da bi najbolji kupac bio "onaj koji je dobar domaćin", koji bi za uzvrat, osim ostalog, dobio dvoranu sa izuzetnom tradicijom, lokacijom i "najboljim filmskim ozvučenjem u gradu".

Agatonović je rekao da bi kupac trebalo da uloži oko dva miliona evra, što bi bilo dovoljno da dvorana, koja će na jesen "napuniti" 57 godina, izgleda "svetski i evropski".

Njega oglas Agencije za privatizaciju nije iznenadio, jer je Dvorana u prospektu za prodaju bila i 2007. godine, kada se javilo 10-ak zainteresovanih kupaca.

Prema rečima Agatonovića, Dvorana je društveno preduzeće, koje trenutno ima 30-ak zaposlenih, a kao vlasnik prostora se vodi Savez samostalnih sindikata Srbije. Zbog toga, dodao je, postoji "borba sa državom oko imovine".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво