Sertić: Izvoz u Rusiju na tržišnim osnovama

Srpski izvoznici moraju na tržištu Rusije da nastupaju na čisto tržišnim i komercijalnim osnovama, po istim pravilima koja važe i za Evropsku uniju, ističe predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić.

Predsednik PKS navodi da ista pravila koja važe za EU, važe i za Rusiju. Samim prhvatanjem principa da postanemo kandidat za članstvo u EU obavezali smo se da ćemo poštovati pravila i standarde, i u tom delu nemamo nikakvih dilema, kaže Sertić za Tanjug.

Podsećajući da je Rusija četvrto najznačajnije izvozno tržište Srbije, Sertić ističe da su mogućnosti za rast eksportnih poslova velike, jer je reč o ogromnom tržištu.

"Ruska Federacija je prošle godine uvezla poljoprivrednih proizvoda za oko 42 milijarde dolara, a Srbija je u tu zemlju izvezla poljoprivrednih prozvoda za oko 185 miliona dolara", navodi Sertić.

Međutim, kako kaže, to je mali deo onoga što mi možemo da ponudimo ruskom tržištu u agrokompleksu.

Predsednik PKS dodaje da Komora godinama ima svoje centre u kojima pomaže domaćim izvoznicima da plasiraju proizvode na strana tržišta, a tu su i stručni saradnici specijalizovani za pojedina tržišta.

Stručni saradnici i centri PKS su, kako kaže, veoma dobro upućeni u pravila i procedure, kao i u to kakvi su certifikati potrebni za izvoz u pojedine zemlje.

Prema njegovim rečima, koordinacioni centri postoje, ne samo za Rusiju zbog aktuelne situacije, već i za tržište EU i druge zemlje.

Predsednik PKS poručuje srpskim proizvođačima da, ukoliko urade sve po propisanim standardima za izvoz, bilo da izvoze voće, povrtarske kulture, meso ili mesne prerađevine, Srbija može očekivati boljitak i veće ekonomske efekte.

"PKS će i dalje nastaviti da pomaže svim privrednicma i kompanijama obezbeđujući im kontakate u inostranstvu, certifikate i edukacije", zaključuje Sertić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи