Читај ми!

Velike muke malih preduzetnika

Svojom preduzimljivošću mali privrednici sami su stvorili radna mesta. Nezgoda i vremenska nepogoda vratili su ih deset koraka unazad.

Šta je zajedničko trgovcu iz centra Beograda i kozmetičarki iz Obrenovca? Mali biznis koji su razvijali gotovo tri decenije, za samo nekoliko sati je nestao. Izgoreo je u požaru, ili ga je odnela voda.

"Prvo mi je otišao objekat, sav repromaterijal, preparati, aparati. Jako teško i sporo to ide jer sredstava nemamo", kaže Branka Mitrović, vlasnica Kozmetičkog salona u Obrenovcu.

Radna mesta stvorili su sami, preduzimljivošću. Nezgoda i vremenska nepogoda vratili su ih deset koraka unazad. Postavlja se pitanje šta sada učiniti.

"Vrlo nam je važno da se depo što pre obnovi, a mi ćemo sami, bez pomoći države, nećemo ići na biro da trošimo sredstva budžeta Naprotiv i dalje ćemo puniti budžet kao što smo 30 godina radili", navodi Dragan Đurašinović, predstavnik zakupaca tezgi u "Depou".

Branka se nada pomoći države. Posao je privremeno preselila, ali u Obrenovcu gde se ljudi odriču i prečih stvari.

Seća se, kaže, obećanih bespovratnih sredstava, ali za sada stižu samo nova razočaranja.

Klijenti u uništeni lokal više ne mogu da dođu, a računi ne prestaju da stižu. Stigao je i majski, kada je vlasnica kozmetičkog salona, sa još 800 preduzetnika iz Obrenovca, napustila svoj grad.

Za poplavljene koji u obnovu ne mogu sami, država je obezbedila novac. Milijardu dinara za privrednike iz cele Srbije. Ali za ta sredstva će morati da se zaduže u Fondu za razvoj.

Kamata je 1,5 odsto godišnje i otplata se odlaže do dve godine, ali se malo Obrenovčana se usuđuje da se sada zaduži. Za početak moraju sami da obezbede 50 hiljada dinara. Da se pouzdaju u sebe, to je praktično jedini pravi savet stručnjaka onima koji pokušavaju da se bave privatnim biznisom.

"Preduzetnik mora da uloži svoja sredstva u obnovu tog prozora, odnosu u zamenu, da svoja akumulirana sredstva ili neka koja su planirali da ulože u neko proširenje ili u neku neproizvodnu potrošnju, pa čak i pozajmicom, sada moraju da ulože u obnovu proizvodnje", kaže Dejan Molnar s Ekonomskog fakulteta.

I gotovo kao pre tri decenije, Branka i Dragan ponovo traže načine da se pokrenu - iz minusa.

U Obrenovcu je više od pet hiljada ljudi, nekada zaposleno u malom privatnom biznisu, sada na birou.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво