Читај ми!

Prihod "Er Srbije" 102 miliona evra

Srpska nacionalna avio-kompanija "Er Srbija" saopštila je da je u prvoj polovini 2014. ostvarila prihod od 102 miliona evra, što je 82 odsto više nego u istom periodu lane.

Kompanija je saopštila da je ukupno 944.000 putnika koristilo usluge "Er Srbije" između januara i juna ove godine, što je oko 70 odsto više nego u istom periodu 2013. godine, prenosi Beta.

"Na dobrom smo putu da stvorimo profitabilnu, snažnu avio-kompaniju do kraja tekuće finansijske godine, u skladu sa obavezom koju imamo prema akcionarima, Vladi Srbije i 'Etihad ervejzu'", rekao je generalni direktor "Er Srbije" Dane Kondić.

"Očekujemo da će se trend rasta nastaviti i u drugoj polovini 2014. godine, kada ćemo nastaviti proces ponovnog povezivanja Balkana sa novim tržištima, kombinacijom direktnih letova i proširenja saradnje sa našim kod-šer partnerima", rekao je Kondić.

U "Er Srbiji" su naveli da ubrzani rast regionalne mreže linija te avio-kompanije ka ukupno 38 destinacija do kraja juna 2014, jedno novo i četiri proširena kod-šer partnerstva i savremenija i pouzdana flota su ključni faktori rasta broja prevezenih putnika i obima tereta. 

Prema rezultatima poslovanja za prvih šest meseci, "Er Srbija – kargo" prevezao je ukupno 907 tona tereta, što predstavlja rast od 65 procenata u poređenju sa prvom polovinom 2013. godine, dok je prihod od prevoza tereta povećan 32 odsto.

Kapacitet za prevoz putnika "Er Srbije", koji se meri proizvodom ukupnog broja raspoloživih sedišta i ukupno pređenih kilometara, iznosio je 1.588 miliona do kraja prve polovine 2014, što predstavlja rast od 85 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Od 26. oktobra 2013, kada je kompanija počela da posluje pod imenom "Er Srbija", u upotrebu je uvedeno devet aviona "erbas", od kojih su dva aviona A-320 predata u drugom kvartalu 2014, čime je prosečna starost flote umanjena sa 25 godina na 10 godina.

Navodi se da je u prvoj polovini ove godine "Er Srbija" uspostavila 11 novih linija.

Rast "Er Srbije" doveo je i do otvaranja znatnog broja novih radnih mesta, tako da je u prvoj polovini 2014. zaposleno 300 ljudi, a u planu je i da se ponovo pokrene program obuke pilota-kadeta. 

Tehnički sektor "Er Srbije" zaposlio je 44 inženjera i tehničara, kako bi se uspostavila služba održavanja na međunarodnom aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, navodi se u sapštenju. 

Na osnovu ugovora Vlade Srbije i "Etihad ervejza" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, "Er Srbija" je počela da radi kao nacionalni avio-prevoznik Srbije 26. oktobra 2013. godine. 

Na osnovu tog ugovora, srpka avio-kompanija "Jat ervejz" promenila je ime u "Er Srbija", a "Etihad evrejz" je postao vlasnik 49 odsto akcija "Er Srbije". Preostalih 51 odsto akcija je u vlasništvu Vlade Srbije. 

Avio-kompanija "Er Srbija" trenutno ima flotu od 10 uskotrupnih i pet turboelisnih aviona.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи