Читај ми!

"Zagrevanje" za zimsku sezonu

Zbog ukrajinske krize, snabdevanje gasom je neizvesno, a zbog poplava, apeluje se i na štednju struje. Interesovanje za kupovinu uglja i drva raste. Na stovarištima kažu da je, u odnosu na period od početka godine, tražnja za ogrevom veća za trećinu. Cene ogreva za sada će mirovati.

U domaćinstvu Hrkalovića iz Kikinde, za ogrev se štedi jer su, kažu, navikli da ga kupuju krajem avgusta.

"Uzeo sam četiri tone i mislim da će mi biti dovoljno za ovu grejnu sezonu. Snabdeo sam se i sa drvima, doduše, ne na ovom stovarištu, tako da sam uzeo 10 kubika drva i to bi trebalo da pokrije ovu zimu", kaže Božidar Hrkalović.

Ogrevno drvo najjeftinije je na jugu zemlje – kubik košta oko 3.000 dinara, dok u Beogradu i većim gradovima treba dati i do 5.000 dinara.

U nedostatku Kolubarskog uglja, najjeftiniji je sada Kovin, tona je oko 8.000. Ima i svih vrsta uvoznog uglja – Banovići koštaju od 13.000 do 14.000, a ruski je najskuplji – tona je 20.000 dinara.

"Do sada, ni od jednog rudnika nismo dobili obaveštenje da će doći do pomeranja cena. S obzirom na to da je prošle godine bila blaga zima, da je kupovna moć građana opala, uz jedan stabilan kurs ne očekujemo nikakvo poskupljenje", ističe Tomislav Paunović, šef stovarišta "Kopaonik ogrev" u Beogradu.

Antal Demelj, šef stovarišta ST ROT u Kikindi kaže da je cena trenutno solidna, ali da je problem to što narod nema para, zbog čega sada snabdevaju sindikate penzionera i neke firme.

Iako su cene prošlogodišnje i sva stovarišta daju da se plati i na rate, građanima je ogrev skup, pa kalkulišu kako bi prošli što jeftinije.

Najsiromašniji računaju da će moći ogrev da kupe i na kilogram. Snabdevači kažu da će, kada počne grejna sezona, povremeno pripremati i prodaju uglja i drva na džakove.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво