Читај ми!

Kostić: Prihvatiću Vučićevu ponudu

Vlasnik "MK grupe" Miodrag Kostić potvrdio da će prihvatiti poziv premijera Aleksandra Vučića da pomogne u restrukturiranju nekog javnog preduzeća – gubitaša kao član upravnog ili nadzornog odbora. Očekuje da to bude preduzeće sa više od 5.000 zaposlenih i prihodom od više stotina miliona evra.

Miodrag Kostić je u intervjuu za novi broj NIN-a rekao da stoji premijeru na raspolaganju, ali ne kao direktor bilo kog javnog preduzeća, već kao član njihovog upravnog ili nadzornog odbora, prenosi Beta.

"Ja lično ne mogu da budem direktor javnog preduzeća. Čak se ni u 'MK grupi' 20 godina ne bavim operativno biznisom, već gradim viziju kompanije. U tom smislu, spreman sam da pomognem u restrukturiranju nekog javnog preduzeća savetodavno. Mogu da pomognem u izradi strategije, izboru menadžmenta", rekao je Kostić.

Dodao je da sa Vučićem još nije razgovarao o konkretnom angažmanu i da, iako nije želeo da precizira u kom preduzeću bi se angažovao, očekuje da to bude jedno od preduzeća sa više od 5.000 zaposlenih i prihodom od više stotina miliona evra.

"Ako već vodim kompaniju sa 700 miliona evra godišnjeg prihoda i 5.000 zaposlenih, bilo bi neadekvatno poveriti mi gubitaša sa 200 radnika", rekao je Kostić.

Komentarišući spremnost Milana Beka da operativno preuzme vođenje "Železnica Srbije", Kostić je kazao da veruje da je Beko odličan izbor i da će brzo imati rezultate.

Na primedbu da Beko duguje državi šest miliona evra na ime neplaćenog poreza, da je u sporu sa Beogradom oko Luke, a i da zakon predviđa konkurs za izbor direktora, Kostić je ocenio da svi treba da plate porez i da je to posebna tema, ali da su Bekove menadžerske sposobnosti nesporne.

"Bio bih najsrećniji kada bismo mogli da biramo između 10 ljudi Bekovih kapaciteta. Međutim, nema ih", tvrdi Kostić.

Odgovarajući na pitanje koji će biti kriterijumi odgovornosti za biznismene koji preuzmu javna preduzeća, a rezultati izostanu, i hoće li svojom imovinom odgovarati za eventualne gubitke, Kostić je rekao da svojom imovinom nisu odgovarali svi oni koji su ta preduzeća doveli do prosjačkog štapa, već su uvećali svoju privatnu imovinu na štetu države i radnika i najčešće upropastili te firme.

"Mi nećemo kupiti ta preduzeća, od kojih mnoga nemaju više ni kapitala. Nema tu šta da se izgubi, može samo da se dobije. Neka nam daju godinu dana da nešto uradimo, a ako ne bude rezultata, mogu lako da nas smene", istakao je Kostić.

Predsednik Kluba privrednika negirao je spekulacije da bi motivi biznismena za preuzimanje gubitaša mogli biti eventualni ustupci države oko nekih drugih pitanja – neplaćenih poreza, sporova sa državom, poput onog koji ima Beko oko Luke.

Komentarišući promenu u nastupu premijera, koji je od kampanje protiv tajkuna došao do toga da od njih traži pomoć oko javnih preduzeća, Kostić je rekao da Vučić, kako preuzima sve više odgovornosti u vođenju zemlje, saznaje stvarne odnose i kapacitete.

"Baviti se politikom ili voditi državu iz opozicije je jedno, a kad dođete na vlast, to je sasvim druga stvar. Nije prvi put da čovek promeni mišljenje. Samo se kamenje ne menja. Zašto mu ne bismo dozvolili da promeni svoje mišljenje", upitao se Kostić.

Osvrćući se na izbor čak četvrtog ministra privrede u poslednjih godinu dana, Kostić je rekao da Željko Sertić ima sve preduslove da bude dobar ministar, jer je preko Privredne komore saznao više o privredi, a i potekao je iz nje, ali da ga čeka vruća stolica i tri ključna problema: ogromna nezaposlenost, neadekvatni uslovi finansiranja i ogroman javni sektor sa viškom zaposlenih.

Prema njegovim rečima, privreda Srbije očekuje podsticaje, i to pre svega kroz primarnu emisiju, odnosno štampanje novca radi usmeravanja u proizvodnju, rast izvoza i rast BDP-a.

Kostić je pohvalio Vučića za vođenje spoljne politike po pitanju sukoba EU–Rusija, rekavši da "premijer vodi Vladu kao odličan naslednik Titove politike nezameranja".

Komentarišući utisak javnosti da se vrlo približio SNS-u, Kostić je objasnio da kao vlasnik najveće kompanije u Srbiji treba da ima dobre odnose i sa premijerom i sa predsednikom zemlje.

"A pošto se privatno ne družim s Vučićem, o njemu sudim na osnovu njegovih izjava, ekspozea i dela koja slede. I to apsolutno podržavam", rekao je Kostić.

Osvrćući se na sudbinu DS-a, stranke čiji je direktor bio tokom devedesetih godina, Kostić je istakao da mu je žao što je DS danas tu gde jeste, a ne zna kome više da zameri zbog sudbine stranke – Borisu Tadiću ili Draganu Đilasu.

"Za mene Tadić, ipak, ima pozitivnu ulogu, a Đilas je uspeo da upropasti stranku. Đilas je prošlost i nikad se više neće vratiti u politiku, a Borisova je greška što to nije video na vreme i što je dozvolio da takav čovek dođe na čelo stranke", ocenio je Kostić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво