Читај ми!

Daleki istok "bliži" srpskim turistima

Od dolaska "Etihada" i drugih arapskih avio-prevoznika na srpsko tržište, cene aranžmana za Daleki istok i neke prekomorske destinacije niže su za 30 do 60 odsto. Čarter-saobraćaj prvi put nije kasnio, a mesta je bilo onoliko koliko je bilo potrebno domaćim turoperaterima.

Pre samo godinu dana avio-karta za Maldive koštala je gotovo 900 evra, a sada 500 evra. Agenti tvrde da je do snižavanja cena došlo zbog dolaska avio-kompanija iz Arapskih Emirata.

Njihove direktne linije do Dubaija, Indije, Kine i Japana u kombinaciji sa povoljnim cenama smeštaja, daju i niske cene aranžmana.

Upućeni kažu da Arapi nameravaju da od Dubaija naprave centar vazdušnog sveta za Daleki istok, a zbog jeftinog goriva cene karata su povoljnije nego kod evropskih prevoznika.

Igor Vranešević iz turističke agencije "Džambo trevel" kaže da su se stvorili uslovi da pojeftine i aranžmani sada kada su karte pojeftinile.

"Na primer za Maldive sada može da se nabavi za 500 evra povratna karta, što nikada ranije nije bilo. A i mnoge druge destinacije su pale za 30 do 60 odsto", objašnjava Vranešević.

Pre formiranja "Er Srbije" jedino je JAT mogao da preveze domaće putnike na odmor. Samo sedam viona JAT-a opsluživalo je čarter i redovan saobraćaj, pa su leteli i danju i noću.

Avioni su se često kvarili, a putovanja su zakazivana orijentaciono, u vreme kada je avion bio slobodan. Mnogi su čekali satima da im se avion zameni ispravnim na raznim destinacijma po svetu.

Ove sezone, međutim, samo tri aviona ćerke kompanije "Er Srbije – Aviolet" obavila su posao.

Turoperateri kažu da sada mogu na duži rok da kalkulišu cene prevoza koje su mnogo povoljnije zbog manje takse na gorivo.

"Cene čarter-karata su nešto niže zbog strukture aviona, tako da se cene za grčka ostrva kreću od 110 do 150 evra, a za Španiju je to negde oko 200 evra. Prosečna cena aerodromskih taksi je 40 evra", navodi vlasnik turističke agencije "Robinson" Ljubiša Nešovanović.

Destinacije na koje je čarter-saobraćaj vozio "Aviolet" ove godine su: Antalija, Kefalonija, Katnija, Krf, Dalaman, Girona, Heraklion, Kos, Bodrum, Mikonos, Palermo, Palma de Majorka, Rodos, Santorini, Skijatos i Zakintos.

Ovi avioni biće korišćeni i van sezone kao osnova za razne vrste organizovanih putovanja, kao što su sportska, ekskurzije i specijalni letovi, za koje je potreban masovni prevoz, kažu u "Er Srbiji".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво