Читај ми!

Poljski ratari nezadovoljni evropskom pomoći

Poljska odbila kompenzacije od 125 miliona evra za evropske voćare i povrtare koji su zbog obostranih sankcija EU i Rusije ostali bez mogućnosti izvoza na rusko tržište. Varšava ocenjuje ponudu kao malu i najavljuje protest ratara u Briselu.

Po oceni poljskog ministra poljoprivrede Mareka Savickog te kompenzacije su suviše male, loše podeljene na povrtare i voćare i potpuno neodgovorne, prenosi Beta.

"Poljska ne daje saglasnost za isplatu tako malih sredstava. Usmeravanje većine sredstava na jabuke i kruške nije u redu zato što berba tog veća tek počinje a gorući problem su povrtari I proizvođači kupusa, paprika i drugog povrća", kazao je Savicki televiziji TVP.info.

Evropska komisija je predložila da 82 miliona evra isplati voćarima za neizvezene jabuke i kruške, dok bi ostali voćari i povrtari dobili 43 miliona evra.

"Kada su političari Evropske unije solidarno odlučili da se Rusiji uvedu sankcije a Rusija je uvela kao reakciju svoje sankcije, cela Unija mora da snosni troškove toga. Unija je mogla sebi da dopusti luksuz da u krizi podrži Grčku a danas nema 10 milijardi evra da sredi agrarno tržište?", istakao je Savicki juče tokom susreta sa voćarima i povrtarima na jugu Poljske.

Poljska računa da će predlog kompenzacija pretrpeti izmene, a poljski poljoprivrednici spremaju se 26. avgusta u Brisel na demonstracije da podrže ministra.

"To neće biti protest koji bi komplikovao život običnim žiteljima Brisela. Pokazaćemo naše proizvode i zatražiti da se izdvoje veća sredstva za kompenzacije i to što pre. Biće u obliku hepeninga - 200 poljoprivrednika poneće svoje jabuke, kruške, šljive, boraniju, kupus, papriku i deliće ih prolaznicima, da oni samo vide kakav je kvalitet", najavio je protest predsednik poljskog Saveza voćara poslanik Miroslav Mališevski.

Poljski povrtari ali i voćari upozorili su da će i sa većim kompenzacijama, pa čak i ako uspeju da prodaju deo neizvezene letine namenjene Rusiji na nekim novim, alternativnim tržištima, bitisvakako u gubicima.

"U celom svetu znaju da u Poljskoj sada mogu da kupe voće i povrće skoro džabe i diktiraju nam jako niske cene. Svi žele da preko leđa poljskih farmera naprave dobar biznis. Ako neko ima predlog kako da sprečimo tu gramzivost, slušam. Ja ne vidim kako", rekao je predsednik Saveza proizvođača voća i povrća Vitold Boguta.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво