Читај ми!

Jesen donosi tanje novčanike

Milijarda dolara arapskog zajma je na računu srpske države i, kako je rekao premijer, do marta smo mirni kad je reč o finansiranju državne kase. Kako posle toga ne bi bilo problema, stručnjaci upozoravaju da Vlada što pre treba da donese mere fiskalne konsolidacije. Prva mera, od koje se očekuju rezultati najbrže, jeste smanjenje penzija i plata u javnom sektoru.

Preveliki državni dugovi i minus u budžetu osnovni su razlozi zbog kojih će i primanja većine građana od jeseni biti manja.

Na 1.700.000 penzionera i oko pola miliona zaposlenih u javnom sektoru troši se četvrtina državnog budžeta, što je oko 900 milijardi dinara.

Rezanjem plata i penzija moguće je najviše uštedeti, i to vrlo brzo. Samo što će to da boli. Koliko – Vlada još nije odlučila, ali se u javnosti govori o nekoliko scenarija.

Prvi je smanjenje za 10 odsto, kako je i najavio ministar Vujović pre nešto manje od mesec dana.

"Pokušaćemo da ne bude ni za cent, ni za dinar više od 10 odsto, 10 odsto plate, 10 odsto penzije", rekao je Vujović.

Tako bi se naredne godine uštedelo manje od 500 miliona evra. Nije dovoljno, kažu u Fiskalnom savetu. Oni ostaju pri stavu da je optimalno da smanjenje bude 15 odsto. U protivnom, kažu, morao bi da se poveća porez.

"Petnaest odsto smanjenje daje 800 miliona evra ušteda, smanjenje plata i penzija za 10 odsto daje 470 miliona evra, sve godišnje. Ako gledamo na tri godine, razlika je tri puta veća – dakle milijardu evra", objasnio je Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta.

Prethodni ministar finansija Lazar Krstić tražio je da se penzije smanje 20 odsto, a plate 15 odsto i podneo ostavku, neki i dalje podržavaju njegov predlog.

Krstić je bio i za to da se zaštite oni sa najmanjim primanjima. To bi, upozoravaju stručnjaci, obezvredilo mere i odnelo tri četvrtine mogućih ušteda.

Ipak, o tome se ovih dana uveliko spekuliše – da se ne smanjuju penzije ispod 25.000, a onima koji primaju preko 25.000, umanjenje od 10 odsto računalo bi se samo na deo primanja iznad te sume.

"To je nešto o čemu tek treba razgovarati i, kada su u pitanju takve mere, vodi se računa da teret pogrešne politike iz svih ovih godina iza nas ne bude prenet na one kojima je najteže", rekao je ministar rada Aleksandar Vulin.

Ekonomista Nebojša Savić kaže da ima smisla da se postavi neki limit ispod koga se ne bi smanjivale plate i penzije. "Za to je potrebna jasna socijalna karta i situacija. Ali taj nivo neće biti visok već nizak, na primer nivo minimalnih penzija", rekao je Savić.

Koliko će smanjenje tačno biti, saznaćemo uskoro – rebalans će, najavljuju iz Vlade, biti završen do 15. septembra.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво