Olakšane reklamacije ili mogućnost zloupotrebe?

Primena novog Zakona o zaštiti potrošača počinje za nekoliko dana. Očekuje se da doprinese razvijanju svesti potrošača o pravima koja imaju, ali i da pooštri uslove fer trgovine. Osnovna mana zakona je mogućnost zloupotrebe, smatraju prodavci.

Mikser se pokvario jer niste dobro rukovali njime, a cipele su pukle jer loše gazite - u nekim prodavnicama to su odgovori koje kupci dobijaju kada žele da reklamiraju robu. Iako iz prodavnice izađu sa oštećenom robom, malo kupaca se odlučuje da stvar istera do kraja.

"Moram da kažem da je to spor proces za relativno za robu relativno male vrednosti, pitanje je da li se isplati ljudima da krecu u sve to. Vi kupite patike za tri, četiri, 10, 15 hiljada, a onda treba sudski proces da traje više meseci uglavnom za iste novce, pa onda ljudi odustanu od toga",kaže Ljubiša Andrejić iz Organizacije potrošača Srbije.

Oni srećniji, bolje prođu.

"Skoro sam imao situaciju da sam kupio veš mašinu, znači, nova veš mašina, koja je bila na nekoj akciji, ali je nakon tri-četiri meseca crkla neka remenica. Onda sam pozvao ovlašćeni servis, oni su to zamenili, ali sam čekao desetak dana", kaže jedan potrošač.

Drugi kaže da su mu u prodavnici, pre godinu dana, zamenili patike koje su pukle.

"Bili smo zadovoljni televizorom, to je poznata marka i očekivali smo da imamo dobar TV, ali smo se razočarali. Očekivali smo smo ili da dobijemo novi ili neka ga poprave da imamo ispravan", navodi jedna Beograđanka.

Od jeseni kada novi Zakon stupi na snagu, prodavci neće moći da se služe izgovorima.

"Skraćen je odgovor za rok na reklamaciju sa 15 na osam dana u cilju efektivnijih ostvarenja potrošačkih prava, kao i obaveza trgovca da vodi knjigu reklamacija i da je čuva dve godine od kada je reklamacija izjavljena. Tako nadležni inspektor uvidom u knjigu reklamacija proverava da li trgovac kako i na koji način rešava reklamacije potrošača", kaže Nevena Praizović iz Ministarstva trgovine.

Novi Zakon za prodavce znači i nove probleme.

"Mi i sad imamo da pojedini kupci, nažalost, koriste tako neke situacije. Oni i nakon dve godine kad ističe garancija izmišljaju neke kvarove i traže da im se to zameni za neki novi aparat, ne prihvataju 15 dana pristigle garancije, ne prihvataju popravku nego traže novi aparat, tako da će zloupotreba sigurno biti", kaže Slobodan Šijan iz "Tehnomanije"

Da bi zakon imao efekta, kupci moraju biti upoznati sa svojim pravima. Ako potrošač nije dobro pripremljen za kupovinu i dalje će se dešavati da nakon reklamacije sa pocepanim cipelama napusti prodavnicu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво