Читај ми!

Izvoz u Rusiju diže cene u Srbiji?

Dok neki ekonomisti smatraju da će pojedini proizvodi koji se izvoze u Rusiju poskupeti i do 30 odsto, u Ministarstvu trgovine Srbije ne veruju u takav scenario. Očekuju da će njihova cena biti čak i niža, zbog povećane ponude u Evropskoj uniji.

Rusija je nedavno, zbog krize u Ukrajini, na godinu dana zabranila uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Evropske unije i Amerike, pa mnogi u tome vide velku šansu za srpske izvoznike.  

Najviše se računa na domaći izvoz voća, povrća, mlečnih prerađevina i mesa. Međutim, najskuplje je ono čega nema, pa neki stručnjaci strahuju da bi zbog povećanog izvoza u Rusku Federaciju mleko i mlečni proizvodi u narednih nekoliko meseci mogli da poskupe od 10 do 15 odsto, a voće između 20 i 30 procenata.

Ekonomista Dragovan Milićević kaže da je prema zakonu ponude i tražnje vrlo verovatno da će doći do određenog skoka cena svih proizvoda koji budu bili u toj srpskoj ponudi prema Rusiji.

"U šok tražnje jedne velike zemlje mala zemlja se ne može uklopiti tek tako. Nema dovoljnu ponudu da bi se amortizovao taj nagli skok tražnje, a samim tim verovatno i cena", objasnio je  Milićević.

Agrarni ekonomista Milan Prostran kaže da se rast cena osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda neće sigurno desiti do kraja godine iz dva razloga.

"Prvo, Srbija je zatvorila ili će zatvoriti svoj prehrambeni bilans u kome će biti znatan deo viška proizvoda koji će ona pokušati da izveze ili okruženju ili na rusko tržište i sa te strane nema opasnosti. Drugi razlog je niska kupovna moć naših potrošača koja se svodi na šest-sedam proizvoda", kaže Prostran.

Ako i poskupe poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, to će biti kratkotrajno, smatraju u Ministarstvu trgovine.

Ministar trgovine Rasim Ljajić smatra da može da dođe do pojeftinjenja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

"Suština je da će EU tražiti nova alternativna tržišta. To su zemlje regiona i to nije stvar nikakvog dogovora, već ekonomske logike, što će naši trgovci kupovati jeftiniju robu u Evropskoj uniji i uvoziti tu robu za domaće potrebe. Očekivano je da ona bude jeftinija zbog povećane ponude te robe na tržištu", rekao je Ljajić.

U prethodnoj godini Rusija je uvezla hranu vrednu 40 milijardi dolara, od toga više od četvrtine iz Evropske unije.

U tom periodu, srpski izvoznici plasirali su na rusko tržište prehrambene proizvode u vrednosti od 245 miliona dolara, tek nešto više od pola procenta ukupnog ruskog uvoza.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво