Nenadić: Vlada treba da iznese i analizu o "Jatu"

Neophodno je da Vlada Srbije, pored ugovora o "Etihadu", iznese i analizu alternativnih rešenja za "Jat" kako bi se procenilo da li je izabrana najbolja opcija, kaže programski direktor "Transparentnosti" Srbija Nemanja Nenadić.

Programski direktor "Transparentnosti" Srbija kaže da bi u odsustvu tržišne utakmice kao najboljeg merila bilo poželjno, čak i neophodno da Vlada Srbije izađe i sa podacima o analizi alternativnih rešenja.

"Nadamo se da je Vlada sačinila takve analize i da će sa njima izaći u javnost kako bi makar donekle moglo da se proceni da li je ovo što je potpisano bolje od svih alternativa", kazao je Nenadić za agenciju Beta.

Nenadić je naveo da Zakon o javno-privatnom partnerstvu nalaže da država kada ulazi u bilo koje partnerstvo uradi analize o svim alternativnim rešenjima i da se to odnosi i na manja partnerstva, kao što su dogovori opštine u vezi sa gradskim prevozom ili odlaganjem otpada.

Komentarišući objavljivanje detalja ugovora, Nenadić je rekao da je to samo jedan od nužnih uslova za argumentovanu raspravu o tome da li su ugovori zakoniti i dobri.

"Jučerašnje objavljivanje ugovora je dobra stvar, zato što smo prekinuli najave da će ugovori biti objavljeni koje traju više od pola godine. Dobro je što se pokazalo da pritisak javnosti ima nekog efekta", naveo je Nenadić.

Međutim, ocenio je da je Vlada Srbije počinila neke greške koje su činili njeni prethodnici u objavljivanju dokumenata o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega i aranžmana sa "Fijatom".

"Tu mislim na neke od odredbi ugovora koje se direktno pozivaju na srpsko pravo kao merodavno i gde se govori o tome da u slučaju da se neka tajnost mora prekinuti, onda tako mora i da se učini", dodao je programski direktor "Transparentnosti" Srbija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво