Читај ми!

Poslom sa "Etihadom" pada teret sa građana

Ekonomski konsultant Vladimir Krulj rekao je za RTS da će "Er Srbija" napraviti profit već u prvoj godini i da tada praktično pada teret sa građana Srbije, a budžet postaje relaksiraniji. Ovo je model kako subvencije možemo da smanjimo i to se dešava odmah, istakao je Krulj.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Vladimir Krulj je rekao da će se ugovorom sa kompanijom "Etihad" skinuti teret sa leđa građana Srbije. 

"Mi smo čuli da će već u prvoj godini nova kompanija napraviti profit i tada praktično pada teret sa građana Srbije, a naš budžet postaje relaksiraniji. Nemamo tu vrstu obaveze i vidimo da je ovo jedan slučaj gde imamo subvencije, na primer, za restrukturiranje javnih preduzeća koja su 800 miliona svake godine. Ovo je model kako te subvencije možemo da smanjimo i to se dešava odmah", rekao je Krulj odgovarajući na pitanje kada će građani osetiti da je taj teret spao.

Objasnio je da istorijski trošak koji podrazumeva obaveze koje su nagomilavane godinama plus poslovne gubitke, iz godine u godinu bili su sve veći i veći, a ono što je indikativno jeste da, kada pogledamo 2011. i 2012. godinu, ukupan gubitak bio je 67 miliona evra i upoređujući sa 2013. kada je samo u toj godini prešao 70 miliona evra, pokazuje koliko je bilo konzistentnog lošeg poslovanja u prošlosti.

Krulj kaže da je prvi put napravljen finansijski presek od ovlašćene revizorske kuće koja je došla iz Engleske i koja je to uradila na jasan i transparentan način.

Prema njegovim rečima, ovde možemo videti, u stvari, kakav je teret bio na građanima Srbije i kakav je teret bio na budžetu, a krajem ove godine, kada se napravi konkretan presek, imaćemo i profit.

Deo kritika koji se pojavljivao u javnosti ticao se mehanizma državne pomoći. "O tome se nije mnogo pričalo, a veoma je bitno, pogotovo ako se uzmu svi ekonomski parametri na putu Srbije ka EU", rekao je Krulj.

"Taj mehanizam je prvi put iskorišćen na pravi način. A znamo da je Evropska komisija praktično napravila jednu vrstu obaveze za sve vrste ugovora za svoje zemlje članice i za one koji su kandidati za članstvo, tako da smo praktično kroz ovaj ugovor otvorili još jedan kanal ka našem evropskom putu, ka potpunoj ekonomskoj transparentnosti", rekao je Krulj.

Krulj kaže da je za njega bila indikativna studija "Oksvord ekonomiksa" da će u naredne tri godine praktično vezivanje novih mesta rasti za hiljadu kada je reč o "Er Srbiji".

"Ove godine će 20.000 ljudi direktno biti zaposleno od strane 'Er Srbije', sledeće godine 21.000, pa 2016. godine 22.000. Ako to stavimo u odnos sa našim BDP-om, videćemo da već sada 'Er Srbija' kontribuira sa 1,5 odsto. Mislim da je veoma bitna stvar, ako želimo da se nametnemo investitorima kao ekonomski lider u regionu, da je ovo najbolji put", rekao je Krulj.  

Govoreći o preduzećima u restrukturiranju, Krulj kaže da to nije samo ekonomski proces već proces u kome ona mogu da računaju na kredibilnog partnera.

Odgovararajući na pitanje da li očekuje objavljivanje ugovora sa "Fijatom", Krulj kaže da je potrebno jasno napraviti bitno razdvajanje stvari – jedno je kakav je taj ugovor, a drugo kakve su obaveze države.

"Država, odnosno predsednik Vlade predstavlja instituciju, institucija predstavlja državu. Obaveze koje je država preuzela moraju se poštovati i u tom smislu sam shvatio poruku predsednika Vlade", zaključio je Krulj.    

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво