Читај ми!

Vučić predstavio ugovor sa "Etihadom"

Premijer Aleksandar Vučić predstavio je ugovore sa "Etihadom" i "El Ravafedom". Srbija će u "Er Srbiju" uložiti 42 miliona dolara dok će "Etihad" uložiti do 100 miliona, rekao je Vučić. Na početku konferencije za novinare, Vučić je rekao da je danas Srbiji uplaćeno dogovorenih milijardu dolara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Aleksandar Vučić je rekao da obaveza da predstavi ugovore ne proizilazi iz zahteva različitih interesnih grupa, već iz obaveze prema građanima Srbije koji su zbog "medijske gungule" počeli da sumnjaju da se iza ugovora nešto krije. Ugovori su dostupni na sajtu Vlade.

Predstavljajući ugovor sa "Etihadom", Vučić je rekao da se Srbija obavezala da će investirati 42 miliona dolara, dok će partner iz UAE uložiti do 100 miliona.  

Objasnio je da Srbija taj novac treba da obezbedi u 2014, 2015. i 2016. godini, a da do sada još ništa nije uplaćeno. Naveo je i da se Srbija obavezala da sanira dugove, od kojih je 80 odsto prema državi.

"Nikada niko nije mogao ni da sanja da će da prođe ovako dobro i na ovakav način", rekao je Vučić i naveo da su druge države mnogo više ulagale u svoje nacionalne kompanije prilikom preuzimanja.

Ocenio je da će "Er Srbija" da završi 2014. godinu s profitom od milion evra i podsetio da je zamenjena flota, smanjena prosečna starost aviona, a i zaposlenih, povećan broj destinacija, unapređen kvalitet keteringa i poboljšana kadrovska struktura zaposlenih u administraciji.

Premijer je napomenuo da je ugovor potpisan jer je Vlada Srbije znala sa koliko rizika se prevoze putnici. To je ilustrovao podatkom da od sedam JAT-ovih "boinga 737-300" danas lete još samo četiri.

Premijer je podsetio da su se sve vlade još od 2003. godine suočavale sa gubicima JAT-a, koji su godišnje prosečno iznosili 35 miliona evra, a da su ti gubici praktično bili mnogo veći.

"Sve vlade su znale koliki je to problem. Dobro smo znali i sa koliko rizika prevozimo putnike. Od sedam letelica četiri su posle godinu dana rashodovane, jer nisu za upotrebu", rekao je Vučić.

Premijer je rekao i da je JAT godinama bio poligon za postavljanje stranačkih kadrova.

"Da nismo preduzeli mere, moralo bi da dođe do gašenja JAT-a, što bi izazvalo ekonomske i društvene gubitke, pad ugleda Srbije, jer je nacionalna avio-kompanija ogledalo jedne zemlje", rekao je premijer.

Objašnjavajući zbog čega se Vlada Srbije odlučila za "Etihad", kompaniju Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vučić je rekao da je reč o kompaniji koja je prošle godine proglašena za najbolju na svetu, te da je godinama među tri najbolje uz "Turkiš erlajnz" i "Lufthanzu".

Zahvaljujući ugovoru sa "Etihadom", kako je naveo, deset aviona biće nabavljeno po nižoj ceni od čak 14 miliona evra, što je ukupna ušteda od 140 miliona evra.

"Srećni smo jer 'Er Srbija' ima bolji ketering od Lufthanze i tako će i ostati", rekao je Vučić.

Objavljen i ugovor sa "El Ravafedom"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić predstavio je i ugovore sa Kompanijom "El Ravafed" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o zakupu poljoprivrednog zemljišta, istakavši da celokupnu ivnesticiju od 140,5 miliona evra obezbeđuje UAE, da Srbija nema takvu vrstu obaveze, ali da ipak zadržava 20 odsto vlasništva u zajedničkoj kompaniji koja je osnovana.

Vučić je prethodno pokazao ugovor o prethodnoj prodaji preduzeća "Bačka Sivac", "Jadran", "Agrobačka" i "Mladi borac".

Premijer je precizirao da je prethodna vlast firmu "Bačka Sivac" prodala Miletu Jerkoviću, koji se pominje u slučaju Šarić, i da je 2011. godine zaključen ugovor sa njim za ukupnu kupoprodajnu cenu od 14 miliona evra.

"Mi smo 4.700 hektara prodali za 14 miliona evra, dali Jerkoviću obaveze kupca... isplata cene u šest jednakih rata... investicija od 131.000 evra... To se pretvorilo u kupovinu traktora od svoje firme, odnosno firme svoje ćerke", rekao je Vučić.

Zatim je rekao da je 2009. izvršena kontrola, da se ustanovilo da kupoprodajna cena nije isplaćena, da su uplaćene dve rate od četiri miliona evra, da ostale rate od oko devet miliona nikada nisu uplaćene, a kupac Mile Jerković kreditno je zadužio "Bačka Sivac", iako za to nije imao pravo i to za 2,4 miliona evra.

"Ukupno 4,4 miliona evra pozajmica bez kamata koje nikada nisu vraćeni", dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nisu izmirene obaveze za poreze i PDV, a Agencija za privatizaciju pristala je da potpiše sa njim ugovor o prodaji, tako da je jedna investicija, u stvari, bila – jedan traktor.

"On je investirao jednim traktorom koji je kupio od sebe", rekao je Vučić.

Naglasio je da se, prema ugovoru koji je njegova vlada potpisala sa "El Ravafedom", ništa neće događati bez saglasnosti i dozvole Republike Srbije.

"Ništa nema bez naše dozvole. Zajednička kompanija će raspolagati sa oko 10.000 hektara zemljišta. Kupujemo "Jadran", zemljište po ceni od 10.000 evra po hektaru. Zemljište se prodaje po ceni većoj od procenjene.

"'Bačka Sivac' – po ceni od 7.000 evra po hektaru. Ono što je važno da imate u vidu jeste da mi na sve zemljište koje se nalazi u zakupu – a to je 4.000 hektara – dajemo 250 evra...i na tome zarađujemo oko 450 evra po hektaru, što je tri puta više nego do sada", naglasio je Vučić i objasnio da je reč o ukupno 3.350 hektara. 

"Pored toga, obaveze su da i dva preduzeća preuzmu 80 odsto radnika i zaposle još 20 visokoobrazovanih radnika. Celokupnu investiciju od 140,5 miliona evra obezbeđuje kompanija iz Emirata, bez obaveza države. I to je deset puta više nego što je imala obavezu kompanija Mileta Jerkovića", rekao je Vučić.

Govoreći o ugovoru sa "Fijatom", Vučić je rekao da je taj ugovor dobar, ali veoma skup za Srbiju, smatrajući da je veoma važno da građani to znaju.

"Mislim da je Boris Tadić uradio dobru stvar za dovođenje Fijata u Srbiju", naveo je Vučić i dodao da mu ne pada na pamet da ruši taj ugovor.

Kada je reč o ugovoru sa NIS-om, premijer je rekao da nema nameru da ruši odnose s Rusijom, ali da želi da obezbedi bolje uslove za Srbiju.

Nabrajajući čime nije zadovoljan u ugovoru s NIS-om, Vučić je pomenuo profit koji se zasniva na srpskoj nafti i gasu, najnižu rudnu rentu od tri odsto – u Rusiji je 32 – pri čemu smo se u ugovoru obavezali posredno da to ne menjamo.

Kada je reč o ugovorima s Kinom i Azerbejdžanom, Vučić je rekao da o tome ne može da govori jer te ugovore nije potpisala aktuelna vlada.  

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво