Mlekari iz EU prosipaju mleko

Zbog velikih gubitaka proizvođači mleka u EU odlučili su da milione litara mleka prosipaju po njivama i putevima. Brisel ponudio kratkoročnu pomoć, ali ne odustaje od dugoročnih reformi.

Ako se kaže da negde teče med i mleko, značni da je blagostanje. U Evropskoj uniji, međutim, teče samo mleko, jer proizvođači iz više zemalja prosipaju milione litara.

Dosta im je, kažu, niskih cena zbog kojih nemaju nikakvu zaradu. Cene su od proletos pale za četrdeset odsto i upropastile mnoge proizvođače mleka. Oni traže od Brisela da smanji proizvodne kvote za ovu godinu, jer bi tako cene porasle.

"Tužno je što moramo da prosipamo mleko. Ali sve do ovog protesta, političari su bili gluvi za naš problem. Nije nam preostalo ništa drugo, nego da preduzmemo ovako drastičnu akciju", rekao je predsednik Evropskog sindikata proizvođača mleka Romuld Šaber.

Sindikati podsećaju da je prošle godine zbog desetodnevnog mlečnog štrajka u Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Švajcarskoj i Austriji bilo manjka mleka na tržištu.

Nije cilj da prodavnice budu bez mleka 

"Nije nam cilj da prodavnice budu bez mleka, ali ako istrajemo bar jednu sedmicu, znaćete da farmeri štrajkuju", rekao je potpredsednik Evropskog sindikata proizvođača mleka Sieta van Keimpema.

Evropska komisija popušta, pa obećava novu pomoć proizvođačima. Upozorava ih, međutim, da se spreme za dugoročnu reformu koja podrazumeva da se kvote za mleko postepeno ukinu u narednih šest godina.

Novac iz Brisela pomoćiće da se premosti razlika između važećih cena od 18 centi po litru i troškova proizvodnje koji iznose 40 centi.

"Najgore je prošlo. Cene butera u Francuskoj povećane su četiri odsto, u Nemačkoj osam, a u Velikoj Britaniji i više. Cene mleka, sira i mleka u prahu isto rastu. Još nismo tamo gde bi želeli da budemo, ali smo na putu", rekao je komesar EU za poljoprivredu Marian Fišer Bel.

Evropska unija se pravda da je dala i dodatnih 4,2 milijarde evra da bi ublažila efekte recesije.

"Otkako je počela kriza, potrošili smo strašno mnogo novca da stabilizujemo tržište. Samo ove godine dajemo oko 600 miliona za otkup viškova. Jedino farmeri dobijaju uplate direktno iz Brisela i dobiće ih ranije ove godine. Mogu da traže pomoć i iz fondova za razvoj sela", rekao je portparol komesara za poljoprivredu Majkl Man.

Evropski zvaničnici upozoravaju farmere da recesija neće zaustaviti reformu poljoprivrede, jer se za različite projekte i podsticajne mere godišnje iz zajedničkih fondova daje 55 milijardi evra.

Evropska komisija, koja je odgovorna za poljoprivrednu politiku 27 zemalja članica, očekuje da proizvodnja mleka bude četiri do pet odsto ispod maksimalnih kvota za ovu godinu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво