Читај ми!

Neizvesna sudbina Tesla banke

Predsednik Uprave srpsko-hrvatske Tesla štedne banke Zvonko Aničić rekao je da bi za tu banku jedini spas bilo preuzimanje od inostranih investitora. Trebalo je više kapitala kako bi banka realizovala ideju da pomogne povratak srpskih izbeglica u Hrvatsku, istakao je Aničić.

Predsednik uprave Tesla banke rekao je da je ideja o osnivanju banke bila odlična, ali da ni srpske ni hrvatske institucije nisu pronašle interes da banku dokapitalizuju, prenosi Tanjug.

"Tako da je sada, nakon iskazanih interesa nekoliko stranih ulagača, na poslednjoj skupštini odlučeno da će se potražiti nekakav strateški partner što je formalizovano i pre desetak dana objavom javnog poziva za prodaju akcija", objašnjava Agičić.

Podsetio je da su vlasnici Tesla banke Razvojni fond Srbije i Vlada AP Vojvodine koji imaju 55 odsto akcija, dok su umesto Vlade Hrvatske u osnivačkom kapitalu učestvovale neke hrvatske firme, što se ispostavilo kao nedovoljno.

Agičić nije mogao da precizira da li će Srbija, ako proda svoj udeo uspeti da naplati 3,2 miliona evra koje je uložila kao osnivački kapital.

Kako je rekao, tu se radi o konkretnom dogovoru između kupca i srpskih institucija, kao prodavca akcija. Postoji interesovanje stranih investitora, rekao je Agičić.

Prema njegovim rečima, trebalo je više kapitala za realizaciju ideje po kojoj je Tesla banka trebalo da bude razvojna banka koja će povoljnim kreditima omogućiti povratak srpskih izbeglica u Hrvatsku i olakšati im osnivanje malih i srednjih preduzeća.

"Umesto 18 miliona evra, mi smo kao banka započeli rad sa 4,9 miliona evra kapitala. Banka se nije mogla se razviti na bazi tako malo kapitala", istakao je Agičić.

Godišnji gubici banke, čiji je većinski vlasnik Republika Srbija, iznose između 800.000 i milion evra, podsetio je Agičić. 

Doskorašnji predsednik Nadzornog odbora banke Milorad Pupovac izjavio je da trenutni razgovori idu u dva pravca.

Jedan je, kako je naveo, da se vrednost akcija banke sačuva posredstvom njihove prodaje, a drugi je da se formira razvojni fond koji bi nastavio da obavlja funkciju zbog koje je banka osnovana, a koju fond može obavljati pod jefitnijim okolnostima.

"Republika Srbija je iskazala interes u dosadašnjim razgovorima koji traju oko godinu dana, a razgovori se vode i sa predstavnicima hrvatske vlade", navodi Pupovac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво