Читај ми!

Preko Srbije u Rusiju, stroga kontrola robe

Sankcije Rusije zemljama EU na uvoz nekih poljoprivrednih proizvoda možda su šansa za Beograd, ali su tih šansi svesne i neke evropske kompanije koje posluju u Srbiji. One bi želele da robu iz Srbije nastave da izvoze na istok, što bi bila zloupotreba međunarodnih pravila. Strože će se kontrolisati sva roba koja ulazi u Srbiju i iz nje odlazi na rusko tržište.

Kamioni koji putuju za Rusiju, mogu da budu i poluprazni, ali u njima ne sme da bude ništa što nije proizvedeno u Srbiji. Da ne bi bilo zloupotrebe položaja Srbije, koja nije pod ruskim sanckijama, nadležni organi otvoriće četvore oči.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da je sa Upravom carina i Fitosanitarnom inspekcijom dogovoreno da se pojača i pooštri kontrole na graničnim prelazima, tako će se evidentirati količina robe koja se uveze u Srbiju, ali i tok te robe kako bi sprečili reeksport, pre svega poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. 

Izvoz će se kontrolisati i sa ruskom stranom - dva puta mesečno analiziraće se kvalitet srpskog izvoza. A da bi on i ostao autentično srpski, Privredna komora objašnjava preduzećima kako da dođu do povlašćenog statusa.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić kaže da na desetine kompanija iz EU pokušava sada preko Srbije da napravi neki kontakt i preko Srbije da reeksportuje robu.

"Sve kompanije su dobrodošle da razgovaramo o modalitetu kako da zasnuju proizvodnju u Srbiji i kako da naprave ozbljne kompanije ovde, a onda na osnovu toga što je roba proizvedena u Srbiji - da bude izvezena na rusko tržište", kaže Sertić.

Ljajić i Sertić su ranije dnas s predstavnicima Plodova Srbije razgovarali o mogućnostima za povećanje izvoza voća i povrća na rusko tržište.

Iako je najviše spekulacija da bi ruske sankcije preko Srbije mogle da zaobiđu hrvatske firme koje posluju u Srbiji, iz Hrvatske privredne komore tvrde da su pravila i ranije branila ovakav put robe.

Domagoj Juričić iz Hrvatske privredne komore kaže da je to tako, onda bi hrvatske firme i pre sankcija koristile Srbiju da bi prepakivanjem poslale svoje proizvode ka Rusiji.

"Ono što mi možemo je edukovati naše članove i članice i reći ljudima da paze", kaže Juričić.

I Srbija će morati da pazi da bi održala dobar imidž u Rusiji - ministar poljoprivrede Nikolaj Fjodorov svrstao je našu zemlju među one na koje Rusija računa za uvoz hrane.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи