Читај ми!

Srbija među prioritetnim snabdevačima Rusije

Na listi prioritetnih zemalja iz kojih će Rusija uvoziti poljoprivredne i prehrambene proizvode, nakon što je dosadašnjim snabdevačima uvela sankcije, nalazi se i Srbija, kažu u Moskvi.

Ruski ministar poljoprivrede Nikola Fjodorov rekao je Televiziji Rosija 1 da je Srbija jedna od perspektivnih zemalja na koje Rusija računa kada je reč o uvozu hrane, prenosi Tanjug.

"Za nas su za uvoz voća i povrća perspektivni Azerbejdžan, Uzbekistan, Jermenija, Tadžikistan, u izvesnoj meri Kirgizija. Uz njih su tu i Turska, Iran, Srbija. Veoma obećavajuće zemlje su Maroko i Egipat. Njima su potrebni naši proizvodi – žito, biljno ulje, a nama njihovo voće, povrće, jagode i citrusi", napomenuo je Fjodorov.

Prema Fjodorovim rečima, veoma jako tržište koje "kuca na vrata Rusije" jesu zemlje Latinske Amerike: Čile, Argentina, Paragvaj, Ekvador, Peru.

"Pregovaramo sa njima, a oni su se potrudili da nam povećaju isporuke svojih proizvoda", rekao je ministar.

Dodaje da će isporuke norveške ribe zameniti Rusija sama.

Rusija je prošle godine izvezla skoro dva miliona tona ribe i proizvoda od ribe, dok je uvezeno nešto manje od milion tona, podsetio je Fjodorov.

Ukazuje da zemlja ima veliki potencijal za proizvodnju ribe, samo je potrebno da se dogovori s trgovačkim lancima da produkciju sa izvoza preusmere na domaće tržište.

Fjodorov je napomenuo kako se nada da posle uvođenja sankcija na uvoz prehrambene robe iz EU, SAD, Australije, Kanade i Norveške, u Rusiji neće doći do deficita ili rasta cena.

Ističe da u početku može da bude problema sa veoma skupim sirevima iz Italije i Francuske, ostrigama i školjkama, ali da to nije segment koji može da izazove teškoće u zemlji. "To je premijum klasa i zanemarljiva je, a naš zadatak je da podržimo prvenstveno ruske poljoprivrednike", naglasio je Fjodorov.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи