Читај ми!

Antić: Restrikcije struje ne dolaze u obzir

Ministar energetike Aleksandar Antić poručio je da će za predstojeću zimu biti obezbeđeno oko 80 odsto od neophodne proizvodnje uglja za termoelektrane u Srbiji. Država razmatra sve moguće opcije, od uvoza struje do uvoza uglja, ali restrikcije struje ne dolaze u obzir, istakao je Antić.

Posle obilaska TE "Kostolac" i površinskog kopa "Drmno", Antić je naglasio da je elektroenergetski sistem Srbije stabilan i pored obilnih padavina koje su ugrozile rad nekih energetskih postrojenja, prenosi Tanjug.

Prema Antićevim rečima, zaposleni iz Elektroprivrede Srbije i Elektromreži Srbije čine neverovatne napore i podvige da bi se sistem snabedvanja električnom energijom držao pod kontrolom.

Antić je rekao da će posle nesvakidašnje katastrofe u Kostolcu, u toku dana biti ponovo uspostavljena proizvodnja struje u TE "Kostolac", u oba bloka ukupne instalirane snage od 550 megavata.

Ministar energetike je naglasio da će posle prestanka padavina biti ponovo uspostavljena proizvodnja uglja na površinskom kopu "Drmno", u punom kapacitetu koji je potreban za blokove A2 i B2.

"Nećemo koristiti ugalj sa deponija, jer ga čuvamo za zimu, već ćemo uspostaviti njegovu punu proizvodnju, pa će čak nekoliko hiljada tona biti odvoženo na deponije", objasnio je Antić.

Govoreći o proizvodnji struje u vreme predstojeće zime, Antić je naglasio da čini sve da se obezbedi snabdevanje električnom energijom većim delom iz domaćih izvora.

Antić je podsetio da je proizvodnja uglja u Rudarskom basenu "Kolubara" dostigla nivo od 50.000 tona dnevno, čime se snabedvaju Termoelektrane "Nikola Tesla".

Ministar energetike je dodao da uskoro očekuje proizvodnju sa kopa Veliki Crljeni, što će dovesti proizvodnju na oko 70.000 tona uglja dnevno.

"To je oko 80 odsto one proizvodnje uglja za termoelektrane koja je potrebna za zimske dane", kazao je Antić.

Ministar je najavio da će posle ispumpavanje vode iz kopa "Drmno", što bi trebalo da traje nekoliko dana, preći na ispumpavanje vode sa kopa Veliki Crljeni.

Antić je istakao da će procedura ispumpavanja vode i mulja sa kopa Tamnava biti završena u toku avgusta.

Međutim, kako kaže, "ne želi da licitira sa rokovima kada će voda iz tog kopa biti izbačena".

Prema njegovim rečima, država se sprema za sve scenarije, čak i uvoz struje i uglja ako struje ne bude dovoljno iz domaćih izvora.

"Daćemo sve od sebe i apsolutno sam uveren da će energetski sistem biti stabilan i da opcija restrikcije struje ne dolazi u obzir", poručio je Antić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи