Loši projekti "Koridora Srbije" koštali 70 miliona

Ministarka građevinarstva Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je loša projektna dokumentacija za poslove Javnog preduzeća "Koridori Srbije" koštala državu 70 miliona evra.

Toliko košta izgradnja čitave deonice "Koridora 11" od 12,5 kilometara Ub–Lajkovac, rekla je Mihajlovićeva posle sastanka s predstavnicima preduzeća "Putevi Srbije" i "Koridori Srbije", Saobraćajnog instituta CIP i Instituta za puteve, prenosi Beta.

"Država više neće plaćati za dodatne radove i odštetne zahteve koji su posledica neodgovornosti u izradi projekata", rekla je ministarka i naglasila da se ne može desiti da se gradi auto-put, a da u projektu nema priključaka za struju i vodu i pristupnih puteva ka naseljima.

Prema njenim rečima, to govori da "neko nije ni izašao na teren, a kamoli da je na tome radio".

Zbog ovakvih problema, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture traži uvođenje obaveznog projektantskog nadzora, što će biti sastavni deo izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji.

"Insistiraćemo na projektantskom nadzoru i odgovornosti projektanata, ali i na odgovornosti Inženjerske komore Srbije. Ako danas postoji oko 47.000 licenci, a za 10 godina je oduzeto svega 13 licenci - to govori da nešto nije u redu", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je naglasila da kad država izda projektni zadatak, projekat može eventualno zbog nepredviđenih okolnosti da odstupi oko pet odsto, ali ne 20 do 30 odsto, niti da se naknadnim projektovanjem u potpunosti menja prvobitni projekat.

"Hoćemo da uvedemo red, da imamo jasne kriterijume za sve - za one koji daju projektni zadatak, za one koji prave projekte, kao i za izvođače i investitore", poručila je ona.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво