Novi zakoni šansa za gubitaše

Predlogom zakona o privatizaciji definišu se načini na koje će država moći zainteresovanima da ponudi kapital, ali i imovinu preduzeća, kaže predsednica Odbora za privredu Aleksandra Tomić. O zakonu o privatizaciji i izmenama zakona o stečaju najverovatnije će se glasati u subotu, najavila je Tomićeva.

Predsednica skupštinskog Odbora za privredu Aleksandra Tomić očekuje da će, nakon donošenja odgovarajuće zakonske regulative, biti kreiran ambijent za privatizaciju preduzeća koja posluju sa gubitkom.

"Prvi način na koji država pokazuje da treba da kreira ambijent u kome treba da se izvrši do kraja privatizacija 584 preduzeća jeste donošenje zakona o privatizaciji i izmene i dopune Zakona o stečaju i izmene i dopune zakona o registraciji u APR-u", rekla je Tomićeva za Dnevnik RTS-a.

Smatra da će se kupci za preduzeća gubitaše sigurno pojaviti jer se predlogom zakona definišu modeli, mere i načini na koje će država biti u mogućnosti da ponudi zainteresovanima kapital, ali i imovinu preduzeća.

Više od 80.000 zaposlenih deliće sudbinu tih preduzeća, rekla je Tomićeva.

"I Evropska komisija, i Svetska banka, i Fiskalni savet, podržali su donošenje zakona. Znači da smo na pravom putu da stvorimo poslovni ambijent, da se ne izgube radna mesta, već da se proizvodi nova vrednost, plaćaju porezi i doprinosi, a ne da 750 miliona evra dajemo iz budžeta svake godine za njih", rekla je predsednica skupštinskog Odbora za privredu.

Očekuje da će kupce prvo naći preduzeća koja već imaju ugovore sa stranim kompanijama, koje imaju strani asortiman.

Tomićeva dodaje i da je opozicija davala amandmane, kao i drugi subjekti, kao i da su oni usaglašeni kroz javne rasprave. Uvek smo otvoreni da prihvatimo predloge, ukazala je Tomićeva.

Skupština će o predlozima zakona glasati najverovatnije u subotu.

"Plan rada je da završimo u petak, ali je pre moguće da pređemo u subotu, zbog poslaničkih pitanja u četvrtak. Imamo i set zakona o javnom informisanju koji će takođe biti raspravljan po pojedinostima. Važno je reći da će u ovih 100 dana rada, 95 odsto zakonske regulative biti zaokružen", zaključila je Tomićeva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи