Šta donose zakoni o privatizaciji i stečaju

Pred poslanicima će se u utorak naći i zakoni o privatizaciji i stečaju, koji se ubrajaju u reformske i koji bi trebalo da unaprede poslovni ambijent.

Primena tih zakona treba da ubrza prodaju preduzeća, pronalazak strateških partnera i omogući veću zaštitu poverilaca. Istovremeno, biće stroža provera mogućeg pranja novca u procesu privatizacije.

Novi vlasnik ili stečaj, dugogodišnja dilema mnogih preduzeća u restrukturiranju, poput kruševačke firme "Branko Perišić", dobiće epilog do aprila iduće godine. To je rok koji postavlja novi zakon, dok celokupna privatizacija treba da se okonča do kraja 2015.

"Dosta potencijala ima deo zakona koji se odnosi na pripremu i rasterećenje preduzeća, od dugova koji su nagomilani i koje firma sama po sebi ne bi mogla lako da vrati", kaže Petar Mihajlović, direktor Pekarske industrije "Branko Perišić".

Ostalo je da se privatizuju još 584 preduzeća, od kojih je 161 u restrukturiranju. Njihovo loše poslovanje budžet košta 750.000.000 evra godišnje. Ukupno duguju više od šest i po milijardi evra, od čega je polovina dug državi.

"Stupanjem na snagu ovog zakona defakto se ukida status preduzeća u restrukturiranju i time se do kraja poštuje odluka Ustavnog suda. Preduzeća će dobiti dodatno vreme ali samo u procesu privatizacije, odnosno u procesu stečaja ako to bude jedina opcija za neka od njih", kaže Dušan Vujović, ministar privrede.

Zakon rešava pitanje sto hiljada radnika, od kojih polovina radi u preduzećima u restrukturiranju.

"Očekujemo da privatizacija ne bude kao što je bila, da bude u interesu firme i radnika", kaže Dalibor Stanojević, radnik pekarske industrije "Branko Perišić".

Novina u ovom zakonu je da će početna cena preduzeća biti određena kao najmanje polovina procenjene vrednosti kapitala.

Takođe, procena održivosti poslovanja biće osnov za prodaju ili stečaj.  

Ovim zakonom se onemogućava pranje novca tako što se od Uprave za sprečavanje pranja novca pre prodaje traži potvrda.

Ovaj zakon je leks specijalis, poseban zakon, koji ima prednost u slučaju kolizije sa drugim zakonima.

"Metod privatizacije direktnom pogodbom je izbačen iz nacrta zakona pošto on pripada instrumentima međudržavnih dogovora i biće regulisan nezavisno od ovog zakona", kaže ministar Dušan Vujović.

Ministar kaže da je Vlada uvažila 90 odsto ključnih primedaba iz javne rasprave. Prve ocene stručne javnosti i opozicije saznaćemo u utorak, kada počinje rasprava u Skupštini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво