Rusija plaća 50 milijardi dolara za "Jukos"

Bivši većinski akcionar naftne kompanije "Jukos" dobio 50 milijardi dolara u sporu protiv Rusije. Stalni arbitražni sud u Hagu presudio da je Ruska Federacija oterala "Jukos" u bankrot i preuzela njegovu imovinu. Moskva poručuje da će iskoristiti sva pravna sredstva protiv presude.

U najvećem arbitražnom postupku do sada, sudu u Hagu obratila se kompanija GML, nekadašnja Grupa Menetap LTD, finansijska holding kompanija koja je bila najveći akcionar u "Jukosu", prenosi Beta.

Taj holding tražio je od Rusije 103,5 milijardi dolara kompenzacije za eksproprijaciju "Jukosa".

Bivši direktor Mihail Hodorkovski napravio je od "Jukosa" najveću naftnu kompaniju u vlasništvu investitora nakon raspada SSSR-a.

Kako je naveo GML, Stalni arbitražni sud presudio je da je Ruska Federacija oterala "Jukos" u bankrot i preuzela njegovu imovinu čineći sve što je potrebno da to postigne.

Direktor GML Tim Ozborn istakao je da presuda predstavlja veliki korak za akcionare kompanije.

"Većinski akcionari 'Jukosa' ostavljeni su bez kompenzacije za gubitak njihovih ulaganja kada je Rusija nelegalno eksproprisala 'Jukos", naveo je Ozborn, dodajući da je to "ključni korak napred za akcionare koji su se za tu odluku borili deset godina".

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da će Moskva iskoristiti sva pravna sredstva protiv presude.

Inače, Hodorkovski je proveo deset godina u zatvoru pošto je osuđen za utaju poreza i prevaru. Pomilovan je i pušten iz zatvora krajem prošle godine.

U međunarodnim krugovima, proces protiv Hodorkovskog kritikovan je kao politički motivisan, jer je on bio oštar kritičar predsednika Rusije Vladimira Putina.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво