"Simpo" potpisao ugovor o mirovanju dugova

Kompanija "Simpo" je potpisala sa bankama ugovor o mirovanju dugova do 31. oktobra, kojim se reguliše mirovanje svih dospelih rata kredita, kamata i ostalih naknada koje "Simpo" duguje bankama, kaže generalni direktor kompanije Slađan Disić.

Ugovor je potpisan sa mogućnošću produženja važenja do 31. decembra ove godine.

"Na osnovu potpisanog ugovora banke će povući blokadu tekućeg računa 'Simpa' i njegovih povezanih društava, a to isto će uraditi i Poreska uprava nakon donošenja zaključka Vlade", precizira Disić u izjavi Tanjugu.

Dodaje da je ugovor o mirovanju duga prvi i veliki korak u pravcu konsolidacije "Simpa" koji će omogućiti da u septembru otpočne proizvodnja u značajnijem obimu.

Ugovor će važiti kad ga verifikuje Vlada Srbije što se očekuje na jednoj od narednih sednica, a tada će i sledeća faza izlaska iz krize, a to je završetak procesa konverzije obaveza koje "Simpo" ima po osnovu poreza i doprinosa i ostalih javnih prihoda, čime će taj dug biti pretvoren u trajni ulog Republike Srbije u vranjsku kompaniju, pa će Vlada tako postati njen većinski vlasnik, naveo je Disić.

Ugovor o mirovanju duga potpisale su Poštanska štedionica, Banka Inteza, Hipo Alpe Adrija, Srpska banka, Univerzal banka, NLB Interfinanz AG Cirih, Nova Agrobanka Beograd, a na drugoj strani "Simpo" i njegova povezana lica kao dužnici.

Dospele rate kredita, kamate i ostale bankarske naknade su, kako precizira Disić, 11.000.000 evra.

U periodu mirovanja dugova, kako on objašnjava, "Simpo" će se sa svakom bankom uz posredovanje neke od nezavisnih konsultantskih kuća, dogovoriti o odgovarajućem grejs periodu i o novim uslovima otplate kredita.

Plan poslovne konsolidacije 

Uslov za potpisivanje ugovora o mirovanju duga, prema njegovim rečima, bio je da "Simpo" dostavi bankama, ali i ministarstvima plan poslovne konsolidacije i predlog za održivo poslovanje kompanije.

"Naš plan poslovne konsolidacije predviđa da postepeno do kraja ove godine uđemo u potpuno korišćenje kapaciteta, a to znači da plasman robe u decembru bude pet miliona evra", navodi Disić.

Plan za period od 2015. do 2018. između ostalog podrazumeva i da do kraja godine rešavajući nagomilane probleme sa bankama, državom, brojem zaposlenih i ostalim poveriocima, "Simpo" počne da ostvaruje rezultate koji će omogućiti održivo tržišno poslovanje i već 2016. pozitivan saldo, pa i značajniji dobitak.

Disić je objasnio da je od formiranja Vlade u Ministarstvu privrede bilo nekoliko uspešnih sastanaka o načinima rešavanja problema u "Simpu", s obzirom na to da je društvo u blokadi već duže vreme i nije u mogućnosti da organizuje proces proizvodnje.

Dug "Simpa" za neisplaćene poreze i doprinose koje će država preuzeti na sebe kada postane većinski vlasnik kompanije iznosi 5,7 milijardi dinara.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da bi država uradila veliki posao kada bi uspela da reši problem "Železare", "Simpa" i "Petrohemije".

Kompanija "Simpo" zapošljava 4.413 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво