Američka privredna zima zahvatila svet

Rast svetske privrede u ovoj godini biće 3,4 odsto. To je manje nego što se prognoziralo. Iz Međunarodnog monetarnog fonda objašnjavaju da su Amerika, Rusija, ali i zemlje u razvoju, usporile svet. I u zoni evra rast je slab. Zato je, savetuju stručnjaci, neophodno da centralne banke u razvijenim privredama zadrže niske kamatne stope.

Niko ne može da se pohvali rezultatima, pa ni prva ekonomija sveta. Sjedinjene Američke Države imaće najlošiji rezultat privrednog rasta od okončanja recesije pre pet godina – 1,7 odsto. Krivca vide u nezapamćenoj polarnoj hladnoći koja je zaustavila transport, trgovinu i potrošnju.

Kako američka ekonomija ima oko 16 odsto udela u ukupnom svetskom bogatstvu, posledice će osetiti cela svetska privreda.

"Svetski privredni rast biće 3,4 odsto umesto 3,7. Ali nije sve crno kako izgleda. To su samo posledice onoga što smo prošli u prvoj polovini godine", kaže Olivije Blanšar, glavni ekonomista MMF-a.

MMF je snizio prognozu rasta za zemlje u usponu na 4,6 odsto. Usporeni rast objašnjava se slabijim rastom kineske ekonomije.

"Oporavak svetske privrede se nastavlja, iako veoma usporeno, i on zavisi od političke podrške, koliko će vlade stimulisati potražnju i ponude", navodi Žan-Marija Milesi Fereti iz MMF-a.

U evrozoni, rast od 1,1 procenat ostaje nepromenjen za ovu i sledeću godinu. Stručnjaci upozoravaju da će na svetsku privredu uticati ratovi u Iraku, Gazi i Ukrajini, koji su se zaoštrili od početka aprila.

Tako će Rusija zbog ukrajinske krize ove godine zabeležiti rast od samo 0,2 odsto.

"Sankcije koje su na snazi i nove, najavljene, uticaće na dalje smanjenje privrednog rasta u Rusiji", prognozira Olivije Blanšar.

Već dve godine, u minusu je Japan i nikako da oživi spoljnu trgovinu. Deficit je 55 milijardi evra i takav rekord ne pamti se otkako se vodi statistika.

U stručnim krugovima saglasni su da je nesreća u Fukušimi pomrsila konce trećoj ekonomiji sveta, ali kažu i da je vreme da u premijerovom programu, koji zovu Abekonomija, počne ozbiljan remont.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи