Problem neisplaćivanja zarada mora da reši država

Zaštitnik građana Saša Janković poručuje da je na državi da, obezbeđivanjem jače i odgovornije inspekcije, reši problem neisplaćivanja zarada. Ko isplaćuje zarade na vreme kontroliše svega 250 inspektora.

Svakom četvrtom zaposlenom plate kasne nekoliko meseci, a 56.000 ljudi radi, a ne prima zaradu. Gostujući u Dnevniku RTS-a, zaštitnik građana je rekao da samo država može da natera poslodavce da poštuju zakone i da isplate radnicima zarade, jer samo ona ima tu moć.

Najveći problem je, kaže Janković, to što se sprovođenje zakona svodi na pojedinca. U situaciji kada imamo više radnika nego radnih mesta, poslodavcu je jeftinije da ne poštuje zakon.

"S jedne strane, na državi je da obezbedi sprovođenje zakona jačom, snažnijom i odgovornijom inspekcijom. Naši inspektori rada veoma često nisu odgovorni. S druge strane, sud mora krajnje da primeni zakon, a naši sudovi su nedelotvorni i spori", ističe Janković.

Govoreći o izmenama Zakona o radu, kojima je omogućeno da radnik svoje potraživanje naplati menicom, zaštitnik građana je rekao da je to mali pomak u rešavanju ovog problema jer se ponovo teret izvršavanja zakona svodi na radnika.

"Nije radnik u situaciji da se tuži sa poslodavcem, pogotovo u malom mestu, kad sutra zna da će svi u tom malom mestu znati za taj slučaj. Država mora biti proaktivna, a ne da čeka da dođe do nagomilavanja problema", navodi Janković.

Jedan od problema jeste što ne postoji evidencija ko isplaćuje zarade, kao "stub srama" u Hrvatskoj. Janković objašnjava da bi takav mehanizam mogao da pomogne. Međutim, kako kaže, to ne sme biti jedina instanca.

"Kada država bude dosledna, onda svi ovi dodatni mehanizmi mogu da pomognu. Do tada, u situaciji smo, da 'zabijamo nož u leđa' radnicima. Pogotovo što smo zakonom uveli zastarevanje neisplaćenih nadnica", rekao je Janković.

Jedan od signala da radnici neće morati da razmišljaju o naplati svojih plata biće i smanjen broj pritužbi koje zaposleni podnose sudovima, kaže Zaštitnik građana.

Janković je najavio da će sledeće nedelje razgovarati sa ministrom za rad Aleksandrom Vulinom, kada će instistirati na pojačavanju inspekcije rada.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво