Javni dug daleko od održive norme

Srbija će u najboljem slučaju tek za desetak godina moći da javni dug vrati na 45 odsto BDP-a, što je maksimum koji je propisan zakonom, ocenio je član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

Na seminaru za poslanike u Skupštini Srbije o budžetu i budžetskim procedurama, Vučković je rekao da i neke projekcije koje je pravio Fiskalni savet, kao i Vlada u poslednjoj fiskalnoj strategiji, pokazuju da Srbija neće moći brzo i lako da se vrati u okvire održive putanje za javni dug, prenosi Beta.

"U vreme kada su pisana fiskalna pravila izgledalo je da je ovo dobro odmerena granica za javni dug za državu nivoa razvijenosti Srbije", rekao je Vučković.

Napomenuo je i da je javni dug sada znatno iznad te granice, odnosno da je već na 65 procenata BDP-a.

Prema Vučkovićevim rečima, Srbija ima i znatno veći deficit budžeta opšte države nego što je propisano Zakonom o budžetskom sistemu, koji predviđa jedan procenat, i sadašnji proračuni pokazuju da je osam odsto.

"Kao što znate, mi kuburimo sa deficitom. Daleko smo od cilja, a još veća nevolja je što iz godine u godinu umesto da imamo smanjenje deficita i približavanja tom cilju, mi se krećemo u suprotnom pravcu", rekao je član Fiskalnog saveta.

I pored toga što su daleko premašene maksimalne granice za javni dug i deficit budžeta opšte države, postavljene granice ne bi trebalo menjati, smatra Vučković.

"Granica je potrebna da bi se što pre preokrenulo putanju javnog duga i kako bismo došli na jedan silazni trend i vratili dug vremenom u propisane granice", navodi Vučković.

Zakon o budžetskom sistemu je dobar, kaže Vučković i napominje da to nije samo njegova ocena, već stav koji može da se pročita u izveštajima različitih relevantnih institucija.

"Srpski Zakon o budžetkom sistemu je moderan i u njemu se ukazuje na značaj održivosti javnog duga, na uredno servisiranje javnog duga i na upravljanje fiskalnim rizicima", zaključuje Vučković.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара