Читај ми!

Martinović: Izborićemo se sa nezaposlenošću

Nacionalnoj službi za zapošljavanje najviše je prijavljeno mladih i onih koji imaju više od 50 godina, kaže direktor NZS Zoran Martinović. Ističe da se stopa nezaposlenosti kreće između 20 i 21 odsto. Martinović smatra da će tokom sledeće godine biti stvoreni uslovi za otvaranje novih radnih mesta.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže da se stopa nezaposlenosti kreće između 20 i 21 odsto.

"Uspeli smo da smanjimo stopu nezaposlenosti, održavamo je u odnosu na oktobar. Kreće se između 20 i 21 odsto. To je pozitivno imajući u vidu da smo 2012. imali rast čak do 26 odsto", rekao je Martinović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ti podaci pokazuju, ipak, da je stopa nezaposlenosti duplo veća nego u EU, rekao je Martinović i dodao da smo "na dobrom putu da se izborimo sa tim".

Direktor NSZ-a ističe da je u bazama podataka evidentirano da ima oko 770.000 prijavljenih i da taj broj neznatno opada.

Objašnjava da je među nezaposlenima najviše mladih i onih koji imaju preko 50 godina. "Za njih se treba posebna pažnja staviti kroz reforme koje su započele", poručio je Martinović.

Ukazao je da je Zakon o radu jedan ozbiljan i krupan reformski iskorak Vlade.

"Ne može sam za sebe biti dovoljan da reši pitanja na tržištu rada, ali uklonio je prepreke investitorima pri zapošljavanju", rekao je Martinović istakavši da očekuje da će i najveći kritičari tog zakona priznati da je bilo destimulativnih odredbi u starom zakonu.

Martinović kaže i da ne može zakon da bude razlog za otpuštanje, već smanjena privredna aktivnost, nedostatak posla. Poslodavci u svakom trenutku mogu na zakonit način da se reše viškova koji će sada imati šanse da nađu drugi posao, jer novi poslodavci neće imati smetnje kao pre.

Očekuje da će donet zakon i druge reformske odluke Vlade stvoriti povoljan privredni ambijent koji će u najkraćem roku dati rezultate. Možda ne ove godine, ali sledeće godine biće uslova za otvaranje novih radnih mesta, kaže Martinović.

Sredstva u ovoj godini, odvojena za NSZ su 200 miliona za sprovođenje potrebnih mera, od čega 540.000 za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, rekao je Martinović i dodao da su neke lokalne samouprave odlučile da udruže sredstva sa NSZ.

"Računamo i na sredstva koja nisu iskoršćena u Ministarstvu privrede, gde je predviđena stručna praksa za mlade, to može biti upotrebljivo. Mi ćemo u rebalansu videti koja dodatne sredstva mogu da se odobre", kaže Martinović i dodaje da imaju podsticaje od EU od oko 6,5 miliona evra koja će biti namenjena teže zapošljivim licima.

Potrebno je sprovoditi i obuku među nezaposlenima jer je obrazovna struktura niska i treba nalaziti način da se podiže.

Govoreći o poreskom dugu NSZ od 96 miliona dinara, Martinović ke istakao da je reč o tehničkoj grešci jer su neke filijale duplo podnosile poreske prijave i dodao da je taj dug već smanjen za 53 miliona.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво