Читај ми!

Manjak struje, neophodna štednja

Zbog posledica poplava, Srbija se već suočava sa manjkom struje. Isporuke uglja iz "Kolubare" su prepolovljene, proizvodnja ne pokriva potrošnju, pa se nedostatak nadoknađuje uvozom. U EPS-u ističu da izlaz iz teške situacije nije samo u poskupljenju struje jer time preduzeće rešava trećinu problema koje su donele poplave. Štednja je, kažu, neophodna.

Poplave su elektroenergetskom sistemu ostavile ogroman ceh, a naplata tek predstoji. Stručnjaci koji su procenjivali štetu za Svetsku banku računaju da samo za uvoz struje do kraja grejne sezone treba najmanje 150.000.000 evra.

"Sada treba da se uvozi više nego zimi da bi se štedele akumulacije, tako da bi zimski uvoz, kada cena bude veća, bio minimalan", kaže Slobodan Ružić, direktor energetske konsultantske firme ESG.

Treba dodati i troškove procenjene štete od najmanje 120.000.000 evra. I taj iznos nije konačan jer se ne zna koliko će koštati popravka bagera koji su pod vodom u "Kolubari". Oko poskupljenja struje još se kalkuliše.

"Nadam se da ćemo do kraja meseca tačno znati da li će biti potrebe da, zbog sanacije poplava, radimo nešto sa cenom električne energije ili ne", kaže prvi čovek EPS-a Aleksandar Obradović.

Nadležni poručuju da će struje biti, ali građanima se savetuje da električnu energiju štede i, ako mogu, već tokom leta nabave ogrev.

"Preporuka je da svi koji to mogu obezbede drugi energent za grejanje, a nikako ne električnu energiju. Takođe je preporuka da sve mere energetske efikasnosti primene, od gašenja svetla i poklapanja posuda kada se kuva - do onih ozbiljnijih, sa izolacijom", kaže Ružić.

Troškovi mogu biti i veći jer treba imati u vidu da energetska stabilnost i cene energenata zavise i od spoljnih uticaja: ponude i potražnje struje i gasa na evropskom tržištu, kriznih svetskih žarišta i, posebno, vremenskih prilika.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи