Читај ми!

"Veliko spremanje" u javnim preduzećima

Sređivanja javnih finansija nema bez reda u javnom sektoru, poručuje premijer. Asocijacija menadžera podržava profesionalce u javnim preduzećima. I članovi Kluba "Privrednik" razmišljaju o javno-privatnom partnerstvu sa nekim javnim preduzećima.

Vlada će do 4. avgusta raspisati konkurs za direktore javnih preduzeća, najavljuje premijer Aleksandar Vučić. U intervjuu za Blic kaže da je pre toga bio spreman da postavi ljude koji u javnosti važe za sposobne jer se uvek govorilo da su to partijska preduzeća. Još uvek važi ponuda članovima Kluba "Privrednik" da neko od najsposobnijih biznismena preuzme "Železnice Srbije" i to preduzeće izvuče iz gubitaka, ali se niko nije javio.

Da li ključ upeha reformi vodi preko vrata javnih preduzeća? Premijer kaže da sređivanja javnih finansija nema bez reda u javnom sektoru i naglašava da je to važan korak za smanjenja budžetskog deficita.

"Za nas je najvažnija reforma javnih preduzeća i ono gde smo kasnili, a u prvih sto dana to ćemo da odradimo, biće promene direktora mnogih firmi, i to pre 4. avgusta. Tu će biti krupnih, temeljnih promena. Ne možemo da idemo u bilo kakve mere i fiskalnu konsolidaciju, bilo bi besmisleno, ukoliko ne idemo u reforme javnih preduzeća, ne idemo u rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju zato što će to da nam pojede sve što uštedimo", kaže Vučić.

Asocijacija menadžera podržava profesionalce u javnim preduzećima jer će to pokrenuti i neke firme za koje se do sada mislilo da nemaju nikakvu tržišnu budućnost.

"Bitno je kako će se ti konkursi dešavati, ko će biti u konkursnim komisijama, ali smatram da sama najava da će doći do nekog profesionalnijeg menadžmenta u velikim preduzećima je nešto što je izuzetno dobrodošlo u Srbiji", kaže Slavko Carić iz Asocijacije srpskih menadžera.

I članovi Kluba "Privrednik" razmišljaju o javno-privatnom partnerstvu sa nekim javnim preduzećima. Smatraju da su inicijativom da profesionalci, a ne partijski kadrovi vode preduzeća – odbačene ideološke predrasude.

"Ja sam zahavalan Vladi i premijeru što uopšte razmišljaju na taj način, a to će sigurno doprineti boljem zapošljavanju ljudi, većim investicijama i sigurno na dugi rok i boljitku kako društva tako i pojedinaca", kaže Toplica Spasojević iz Kluba "Privrednik".

Ekonomisti smatraju da imamo dovoljno sposobnih domaćih kadrova koji bi mogli da vode javna prduzeća, ali da se može razmišljati i o stranim menadžerima poput onih u NIS-u ili "Er Srbiji".

"Neka preduzeća koja imaju bilo kakve uslove za nastavak rada, odnosno imaju neko tržište ili proizvod, imaju neku tehnologij, najpre moraju da se konsoliduju. Prvi korak u konsolidaciji mora da bude postavljanje novog menadžmenta koji će biti u stanju da vodi te restrukturacije i konsolidacije i koji će biti uz program Vlade", kaže Miladin Kovačević, ekonomista.

Iako je glavna povika javnosti usmerena na gubitke javnog sektora, ekonomisti upozoravaju da treba voditi računa da ni nekim krupnim privatnim kompanijama i bankama ne ide kako treba i da one postaju gubitaši po uzoru na državne firme.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво