Читај ми!

Krstićeva ostavka iznenađenje, reforme neizbežne

Urednica Magazina "Biznis" Radojka Nikolić kaže da je ostavka ministra finansija Lazara Krstića iznenađenje, kako za stručnu tako i za širu javnost. Građanima je jasno da se reforme ne mogu izbeći, kaže Nikolićeva.

Radojka Nikolić kaže da je sada, posle ostavke ministra finansija zbog različitog viđenja u pogledu dinamike sprovođenja reformi, jasno da postoji mišljenje eksperata i mišljenje političara.

"Jedne aršine imaju eksperti koji govore surovim jezikom brojki ekonomije i daju tačnu računicu, a druga je stvar da li će političari to prihvatiti", objasnila je Nikolićeva, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njenim rečima, i u prošlosti su postojale procene, brojke i računice pa se političari nisu usuđivali da urade tako nešto, jer bi to bila politička cena njihovog rejtinga.

Nikolićeva kaže da je sada, posle povlačenja ministra Krstića, građanima jasno da se reforme ne mogu izbeći.

"Reforme su konkretne, što znači - plate će biti manje, penzije će biti manje, nekoliko preduzeća mora se ugasi jer nerentabilno posluju, u budžetu para više nema, da se zadužujemo ne možemo inače ćemo imati grčki scenario", objasnila je Nikolićeva.

"Ova kriza isuviše dugo traje i to ima svoju cenu, mi smo deo te ekonomije i naravno i to i na nas ima uticaja", kaže urednica Magazina Biznis.

Prema njenim rečima, ekonomska računica pokazuje da se plate i penzije moraju smanjiti, da cena struje mora biti veća, prvo zato što je preveliki broj zaposlenih u javnom sektoru što sadašnji nivo BDP-a ne može da podnese.

"Naše su penzije među najvećim u regionu, naglo se uvećava broj penzionera i faktički se  izjednačava sa brojem zaposlenih i to ne može da izdrži nijedan budžet", rekla je Nikolićeva.

To su sve, kako kaže, ekonomski parametri koji pokazuju da ovako više ne može.

"Reforme su neizbežne, konkretni potezi se moraju videti tako što će se smanjiti troškovi i fiskalno se konsolidovati", istakla je Nikolićeva.

Prema njenim rečima, Srbija je na putu ka Evropskoj uniji i ona se mora prilagođavati njihovim pravilima.

Govoreći o novom Zakonu o radu, Nikolićeva je rekla da su mnogi datalji ukazivali na to da on mora da se menja, ali da ni tu ne može biti naglih poteza.

"Zakon već deset godina pokazuje nefunkcionalnost koja se naročito vidi u ocenama koju su dali strani investitori", rekla je Nikolićeva.

Ona navodi da ni taj zakon koji je sada usvojen nije do kraja reformski i će približavanjem EU i on morati da se menja.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво