Читај ми!

Železara ponovo radi od kraja juna

Zbog nedostatka sirovina jedna peć u smederevskoj železari ne radi godinama, a druga je od 2. maja na tihom hodu. Ona će, kako RTS saznaje, ponovo biti upaljena 29. juna. U Vladi se nadaju da će naći strateškog partnera za Železaru, jer ima osam zainteresovanih investitora, a četiri kompanije imaju, kako tvrde, ozbiljne namere da je kupe.

U Železaru pristižu sirovine i radnici se vraćaju sa godišnjih i prinudnih odmora. Pripreme za paljenje peći počeće u subotu, 28. juna. Zbog potencijalnih investitora, ministar privrede Dušan Vujović kaže da je važno da smederevski gigant bude u radnom stanju.

Vujović navodi da je cilj da se ta proizvodnja održi u toku, zbog koje država trenutno gubi osam miliona evra.

"Mi znamo da je to velika cena. Ali mnogo je skuplje pokušavati da se proda Železara koja stoji nego da se plati još nekoliko meseci održavanje Železare na minimalnom nivou. To je isto kao da pokušavate da prodate auto koji nije u voznom stanju", objašnjava ministar privrede.

Inače, od početka godine potencijalni investitori obilaze Železaru. To su, kako tvrde u Vladi, velike kompanije iz Evropske unije, a posebno su zainteresovane i firme iz Amerike i Rusije.

Preliminarne analize pokazuju da je Železara održana u vrlo dobrom stanju od trenutka kada je "Ju-Es stil" izašao i da su očekivani troškovi investicionog održavanja tri puta manji nego što se ranije govorilo.

Stručnjaci kažu je dobro i što tražnja za čelikom na svetskom tržištu ove godine beleži rast od oko tri odsto.

"Ravno valjani proizvodi koji se prave u smederevskoj železari imaju takođe jednu tendenciju porasta u celom svetu. Posebno u skorije vreme, Amerika je i proizvođač i potrošač takvih proizvoda", napominje Nikola Majinski iz Odbora crne metalurgije Privredne komore Srbije

Za strateškim partnerom u Železari traga se od februara 2012, kada je otišao "Ju-Es stil". Dva tendera su do sada propala.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара