Tak: Moguć kredit Srbiji od 250 miliona dolara

Kredit Svetske banke od 250 miliona dolara za podršku srpskog Budžeta mogao bi postati dostupan već u septembru ove godine, ukoliko Vlada Srbije što pre reši problem preduzeća u restrukturiranju, rekla je potpredsednica Svetske banke Lora Tak.

Ona je navela da je to važan uslov za odobravanje tog kredita Srbiji i da upravo zato, kako je rekla, Svetska banka požuruje premijera Aleksandra Vučića da što pre reši problem tih preduzeća, prenosi Tanjug.

Reč je o 157 preduzeća u restrukturiranju koja predstavljaju, kako kaže, značajan trošak države i veliku obavezu.

"Nedavne izmene Zakona o privatizaciji su dobar prvi korak u rešavanju ovog problema. Sada je teži deo posla da se pripremi plan za svako preduzeće ponaosob, U rešavanju tog problema, biće važno da se osigura da radnici koji ostanu bez posla dobiju fer kompenzaciju kroz otpremnine", kaže Tak.

"Razgovarali smo s Vladom Srbije o tom paketu i ideja je da kreditno podržimo budžet, ali su najpre potrebe dve stvari - čvrst makrofiskalni okvir i reforme", rekla je Tak koja je ove sedmice boravila u dvodnevnoj poseti Beogradu.

Prema njenim rečima, bilo bi dobro da Srbija ima i aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Aranžman, tvrdi, nije uslov za kredit, ali su u neku ruku to paralelni procesi.

"Ono što MMF traži da bi potpisao aranžman je stabilna makroekonomska i održiva fiskalna situacija. To je ujedno i naš zahtev. Dakle, aranžman nije uslov za naš kredit, ali je poželjan", objašnjava Tak i navodi da su predstavnici Svetske banke sa premijerom Vučićem razgovarali i o kreditu namenjenom razvoju rasta i konkurentnosti koji bi se fokusirao na poslovno okruženje.

Ona je, međuitm, navela da na makrofiskalnoj strani Srbija još nije ispunila uslove.

"Ako pretpostavimo da će se prema prvobitnom planu vlade reformski zakoni naći u Skupštini tokom leta i da će se ući u reforme, i kredit od 250 miliona bi mogao da bude odobren Srbiji u septembru", navodi ona.

Tak je poručila da je Svetska banka uverena da će reforme ubrzati ekonomski rast i podršku EU integracijama Srbije.

"Ponudili smo premijeru (Vučiću) podršku za sve korake u sprovođenju reformi. Vlada mora da reaguje brzo i odlučno, jer su strukturne reforme i fiskalna konsolidacija hitne. Konsolidaija će pomoći da se smanji javni dug, ali vlada takođe mora da obrati pažnju i na garancije, koje takođe zahtevaju odvajanje sredstava iz Budžeta. Za Vladu je važno da izbegne da daje garancije ubuduće", ocenila je ona.

Ona se osvrnula i na najavljeno smanjivanje plata u javnom sektoru, rekavši da je to takođe kritična tačka, kao i nivo usluga države.

Tak je navela i da vlada mora da sprovede brojne reforme kako bi poboljšala konkurentnost, poput bržeg izdavanja građevinskih dozvola, sprovođenja ugovora, po kojima je Srbija na listi Svetske banke "Duing biznis" nisko rangirana.

"Bez takvih reformi, biće teško da Srbija privuče investicije neophodne da ubrzaju ekonomski rast", kategorična je Tak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво