Razgovori o aranžmanu sa MMF-om na jesen

Međunarodni monetarni fond očekuje da će na jesen nastaviti razgovore o sklapanju aranžmana sa Srbijom, izjavio je stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Deheng Kim.

Kim je u izjavi dostavljenoj medijima naveo da je nova vlada je sada u procesu formulisanja ekonomske politike, kao i procene štete od nedavnih razornih poplava i potreba za obnovom.

"Fond nastavlja da pruža ekonomske savete i tehničku pomoć, a očekujemo da će se razgovori o programu nastaviti na jesen", naveo je Kim.

On je podsetio da je nakon zahteva srpskih vlasti za novim programom početkom godine, misija MMF-a boravila u Beogradu do 26. februara do 13. marta kako bi se započeli pregovori.

"Sastanci su bili konstruktivni i dogovoreno je da se pregovori nastave nakon što se oformi nova vlada po okončanju parlamentarnih izbora", rekao je Kim.

Misija MMF bila je u martu, neposredno pred vanredne parlamentarne izbore, u dvonedeljnoj posetu Srbiji radi sagledavanje stanja državnog budžeta i javnih finansija Srbije, što je osnov za pregovore o novom aražmanu iz predostrožnosti.

Tada je rečeno da će o sklapanju aranžma odlučiti nova vlada.

Aranžman iz predostrožnosti podrazumeva dogovor o programu reformi, ekonomskih i fiskalnih mera Vlade Srbije, čiju realizaciju bi pratio MMF, uz stavljanje na raspolaganja Srbiji određene sume novca, koja ne mora da se povlači.

Poslednji aranžman Srbije i MMF sklopljen je krajem septembra 2011, a zamrznut februara naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије