Читај ми!

Fiskalni savet kritikuje izmene poreskih zakona

Fiskalni savet Srbije kritikovao je predložene izmene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakona o porezu na dohodak građana, istakavši da su predlozi diskriminatorski i da neće uticati na smanjenje nezaposlenosti i sive ekonomije.

U oceni Fiskalnog saveta koja je dostavljena skupštinskom Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, navodi se da privremeno oslobađanje poslodavaca od plaćanja dela poreza i doprinosa na zarade novozaposlenih radnika - nisu u skladu sa dobrom poreskom praksom.

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, predviđeno je oslobađanje poslodavca od obaveze uplate dela poreza i doprinosa, od 65 do 75 odsto za novozaposlene radnike od juna 2014. do juna 2016. godine.

"Ideja zakonodavca je da olakšice za novozaposlene radnike stimulišu legalizovanje postojećih radnika koji rade u sivoj zoni i podstanku strane investicije. Međutim, izabrani mehanizama nije u skladu sa dobrom poreskom praksom, jer će stvoriti razlike u poreskom tretmanu trenutno zaposlenih i novozaposlenih radnika u naredne dve godine", piše u oceni Fiskalnog saveta.

Dodaje se i da predložene poreske olakšice neće osetnije pomoći u rešavanju problema visoke nezaposlenosti.

"Visoka stopa nezaposlenosti u Srbiji, kao i u većini zemalja regiona, je strukturne prirode i zahteva adekvatne mere strukturnih reformi poput unapređenja radnog zakonodavstva, poboljšanja uslova poslovanja i povećanja konkurentnosti domaće privrede", ističe se u tekstu Saveta.

Navodi se i da pravovremeno otkrivanje i primereno kažnjavanje poreskih utaja nema alternativu, kada je u pitanju suzbijanje sive ekonomije, koja se procenjuje na više od 30 odsto bruto domaćeg proizvoda u Srbiji.

"Predložene poreske olakšice za novozaposlene radnike proizvešće marginalno smanjenje javnih prihoda, jer nije realistično očekivati da će olakšice same po sebi dovesti do osetnijeg prelaska radnika iz sive zone u legalne tokove, niti do povećanja javnih prihoda po tom osnovu", ocenio je Fiskalni savet.

Kada su u pitanju izmene i dopuna Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Savet navodi da je reč o kratkoročnom rešenju koje će omogućiti smanjenje deficita na republičkom nivou.

"Savet sugeriše da se problem finasiranja zdravstvene zaštite, kao i organizacije sistema zdravstvenog osiguranja u celni, reši na sistemski i predvidiv način u narednom periodu, umesto promena u stopi doprinosa", piše u tekstu.

Predložene izmene Zakona o doprinosima za socijalno osigranje, predviđaju povećanje penzijskih doprinosa sa 24 na 26 odsto i smanjenje stope doprinosa za zdravstvo sa 12,3 na 10,3 odsto.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи