Читај ми!

Ševarlić: Biće hrane za domaće potrebe

Srbija zbog posledica poplava neće imati problema sa obezbeđenjem bilansa osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za potrebe prehrane stanovništva, ocenio profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić. Štete od poplava velike i dalekosežne, ističe Ševarlić.

Ševarlić je agenciji Beta rekao da će štete od poplava sigurno biti velike i dalekosežne, ali, kako je naglasio, hrane za domaće tržište će biti dovoljno, jer područje Vojvodine nije pretrpelo toliko veliku štetu od poplava.

"Posledica će svakako biti i to po smanjenje i pogoršanje spoljnotrgovinskog bilansa, odnosno smanjenje izvoza pre svega voća i povrća", naveo je Ševarlić.

Prema njegovim rečima, u ravničarskim krajevima su povrtarske kulture bez obzira na to da li su bile u plastenicima ili na otvorenom, uništene poplavnim talasima, a voće je stradalo, jer je na brdsko-planinskim delovima pored kiše bilo i snega.

"U svakom slučaju mi smo praktično izgubili rod dve prve voćne kulture, visokocenovne i dohodovne trešnje i jagoda, i to ne samo na poplavljenom području već i van njega - zbog kišne sezone", rekao je Ševarlić koji je i predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije.

Prema njegovim rečima, zbog poplava velike štete će biti i u stočarstvu, jer je poplavni talas odneo određen broj grla stoke, a posledice će pretrpeti i pčelari zato što su im košnice uništene, jer su ih izneli na pašu, po pravilu blizu reka i potoka.

"Biće šteta i po osnovu obaveznog presejavanja posle povlačenja vode sa poplavljenih područja uništenih prolećnih kultura kao i kukuruza na zasejanim površinama. Verovatno će se ponovo morati zasejavati sa nekim ranijim sortama zrenja grupe fao 200 ili 300, kako bi se vegetacioni ciklusi završili do kraja vegetacionog perioda", objasnio je Ševarlić.

Naglasio je i da je za svaku zemlju, a posebno Srbiju s obzirom na ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi, teško da preduzme odgovarajuće mere radi potpunog eliminisanja negativnih uticaja takvih klimatskih posledica.

Ševarlić je naveo da Srbija mora da sačini programe i projekte po kriterijumima prvenstva koje treba da realizuje u slučaju eventualnih novih elementarnih nepogoda kako bi imala što manje štete.

Prema njegovim rečima, to je uređenje vodotoka, izgradnja mikroakumulacija u brdsko-planinskom području da bi se zaustavili prvi bujični talasi i da se završe višenamenske akumulacije na više mesta u Srbiji koje imaju veće kapacitete za apsorbovanje suvišnih voda u takvim ekstremnim vremenskim situacijama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво