Читај ми!

Mihajlović nenajavljeno u kontroli gradilišta

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je u nenajavljenoj kontroli radova na deonici budućeg auto-puta prema Crnoj Gori od Uba do Lajkovca zatekla gotovo prazno gradilište.

Mihajlovićeva je na gradilištu zatekla svega nekoliko radnika i mašina izvođača - građevinskog preduzeća "Putevi" Užice i "Planum", prenosi Tanjug.

U razgovoru sa predstavnicima stručnog nadzora i izvođača radova, ministarka je konstatovala da "kapaciteti nisu angažovani" i da se ne radi onako kako bi trebalo.

Potpredsednica Vlade upozorila ih je da se gradnja tog puta finansira iz budžeta Srbije i da svaki građanin ove zemlje plaća za tu deonicu dugu svega 12,5 kilometara.

Ona je stoga najavila da će Ministarstvo organizovati nenajavljene kontrole svih gradilišta u Srbiji.

Mihajlovićeva je u izjavi Tanjugu objasnila da je tu deonicu, kod Uba, izabrala za prvu vanrednu kontrolu kao "istorijsku", s obzirom na to da je ona duga svega 12,5 kilometara, a da se radi od 2010. godine.

Ona je naglasila da je neprijatno iznenađena onim što je zatekla na gradilištu.

Prema njenim rečima, ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da, ukoliko radovi budu nastavljeni dosadašnjim tempom, ta deonica neće biti završena ni u narednih pet godina.

"Država Srbija finansira ovu deonicu, i građani Srbije je plaćaju. Prema tome, praksa se menja i Ministarstvo građevine će biti prisutno na svakoj deonici," izjavila je potpredsednica Vlade.

Ona je naglasila da je nedopustivo da se pojavi kao ministar na nekom gradilištu pa da zatekne da radnici nemaju šlemove, i najavila da će građevinska inspekcija od danas krenuti u proveru svih gradilišta.

Dodala je, takođe, da to gradilište nije obeleženo nikakvom tablom i da se ne vidi gde počinje.

Samo zvuk ptica

"Da ne govorim o tome da se na gradilištu ne može čuti zvuk mašine, već samo zvuk ptica", naglasila je Mihajlovićeva i poručila da će stvari biti promenjene.

Ona je još najavila da će to ministarstvo u narednom periodu raspisati javni poziv za obavljanje nadzora, što je i bila obaveza Ministarstva u prethodne dve godine, s obzirom na to da je nedopustiva situacija da preduzeće "Koridori Srbije" bude istovremeno i investitor i da nadzire radove.

Kako je rekla, nadzor treba da bude desna ruka investitoru, i da ga upozori na postojanje bilo kakvih problema.

Mihajlovićeva je naglasila da je deonica Ub-Lajkovac veoma važan deo Koridora 11 i da je treba što pre završiti, podsetivši da je rok za završetak radova do kraja juna ove godine.

"Nisam zadovoljna, jer svako ko prolazi ovde pita se da li se ovde nešto gradi, i da li su svi stalno na pauzi", rekla je ona i napomenula da ne krivi radnike, jer neki od njih ne dobijaju redovno platu, već da pre svega krivi preduzeća "Putevi" Užice i "Planum" koji su angažovani na izgradnji, kao i one koji su u prethodnom periodu radili na auto-putu.

Ona je rekla da se radovi moraju ubrzati i da će se, ako treba, raditi u dve smene, a da će Ministarstvo i Građevinska inspekcija kontrolisati gradilište.

Poručila je da će, bez obzira na deonicu koja se gradi u Srbiji, svi koji ne budu poštovali rokove biti sklonjeni.

Na deonici Ub-Lajkovac angažovana su domaća preduzeća "Putevi" Užice i "Planum" i od 12,5 kilometara, 11,2 kilometra je trasa a na preostalih 1,3 kilometra su mostovske konstrukcije. Ugovorena vrednost radova je 8,49 milijardi dinara, a do sada su završeni radovi u iznosu od 4,5 milijardi, što čini 65 odsto radova.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво